Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020

Kickxia spuria

 Kickxia spuria

Συνώνυμα: Linaria spuria

Αγγλική ονομασία: Round-leaved Cancerwort

Κοινό όνομα: Λινάρια η νόθος

Ένα έρπον φυτό με το ασυνήθιστο όνομα του γένους αφιερωμένο στους Βέλγους βοτανολόγους Jean Kickx( 1775-1831) και Jean Kickx jr. (1803-1864). Τα στρογγυλεμένα φύλλα του και ο τριχωτός μίσχος των λουλουδιών το διακρίνουν από το όμοιο είδος Kickxia elatine. Τα άνθη του είναι τριχωτά με κίτρινο και μοβ χρώμα και κυρτό πλήκτρο. Φύεται σε ανθρωπογενή περιβάλλοντα, καλλιεργημένα χωράφια και λιβάδια.

Kickxia spuria, Όλυμπος Αύγουστος 2020.

Kickxia spuria, Όλυμπος Αύγουστος 2020.

Kickxia spuria, Όλυμπος Αύγουστος 2020.

Kickxia spuria, Όλυμπος Αύγουστος 2020.

 

Kickxia spuria- USDA-NRCS PLANTS Database / Britton, N.L., and A. Brown. 1913. An illustrated flora of the northern United States, Canada and the British Possessions. 3 vols. Charles Scribner's Sons, New York. Vol. 3: 175.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου