Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή, 21 Ιουνίου 2020

Calystegia silvatica

Calystegia silvatica
Αγγλική ονομασία: Large Bindweed
Κοινό όνομα: Καλυστέγη η δασώδης,περικοκλάδα, περιπλοκάδι.
Το όνομα του γένους προέκυψε από τις λέξεις κάλυξ και στέγη, από τα δύο βράκτια φύλλα που καλύπτουν σαν στέγη μέρος του φυτού. Με τα λευκά σαν τρομπέτα λουλούδια  η Καλυστέγη είναι αναρριχώμενο είδος που συναντάται σε σκιερές δασώδεις θέσεις.
Δύο είδη συναντάμε στον Όλυμπο: Calystegia silvatica και Calystegia sepium. Στοιχείο αναγνώρισης είναι τα βράκτια φύλλα που επικαλύπτουν το ένα το άλλο και κρύβουν τα σέπαλα (Calystegia silvatica) ενώ στην Calystegia sepium, δεν αλληλοκαλύπτονται μεταξύ τους και τα σέπαλα είναι ορατά.
Calystegia silvatica

Calystegia silvatica

Calystegia silvatica

Calystegia silvatica
 
Calystegia silvatica


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου