Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα, 18 Μαΐου 2020

Lathyrus aphaca

Lathyrus aphaca
Αγγλική ονομασία: Yellow pea, Yellow vetchling
Κοινό όνομα: Λάθυρος η αφάκα, αγριολαθούρι
 Είναι μονοετές φυτό, με βλαστούς που αναρριχώνται. Τα άνθη είναι κίτρινα, ζυγόμορφα, έχουν το σχήμα πεταλούδας=ψυχή, το σχήμα που έδωσε το όνομα ψυχανθή   σε αυτά τα φυτά. Κοινό είδος μέχρι τα 800 μ.
Πολλά φυτά που ανήκουν στο γένος Lathyrus, είναι γνωστά με το όνομα λαθούρι, και είναι από τα πρώτα ψυχανθή που καλλιέργησε ο άνθρωπος. Καταγωγή αυτών των ειδών θεωρούνται οι χώρες της Κ. Ασίας. Αρκετά είδη είναι αυτοφυή στην Ελλάδα(Καββάδας 1956) όπως: 
Lathyrus aphaca ( λάθυρος η αφάκα (αγριολαθούρι), L. ochrus (λάθυρος ο ωχρός), L. incospicuous (λάθυρος ο μικρανθής), L. annuus (λάθυρος ο ετήσιος) (αγριοκουκιά), L. nissolius (λάθυρος ο νισσόλειος - αφάκα), L. sylvestris (λάθυρος ο άγριος),L. grandiflorus ( λάθυρος ο μεγανθής), L. angulatus (λάθυρος ο γωνιώδης), L. sphaericus (λάθυρος ο σφαιρικός), L. sativus (λάθυρος ο εδώδιμος(λαθούρι, αρακάς) κ.α. Το κυριότερο καλλιεργήσιμο είδος είναι ο Lathyrus sativus.
Lathyrus aphaca

Lathyrus aphaca

Lathyrus aphaca

Lathyrus aphaca

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου