Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019

Αγριολούλουδα του Ολύμπου,σε χιονισμένο τοπίο.

 Αγριολούλουδα του Ολύμπου,σε χιονισμένο τοπίο!

Κάποια  αγριολούλουδα ανθοφορούν, νωρίς το χειμώνα, επειδή η αναπαραγωγική τους διαδικασία, τα εξασφαλίζει απέναντι σε άλλα φυτά ανταγωνιστές. Πριν ακόμη λιώσουν τα χιόνια βλέπουμε το εντυπωσιακό φαινόμενο να προβάλλουν ανθισμένοι κρόκοι μέσα από το χιόνι.
 Η επιβίωση για οποιοδήποτε οργανισμό και φυσικά ενός φυτού εξαρτάται και από την αντίληψη του περιβάλλοντος. Τα φυτά διαθέτουν φωτοδέκτη (φυτόχρωμα  ονομάζεται) μετρούν το φως και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και αποφασίζουν πότε θα ενεργοποιηθεί  η φύτρωση του σπέρματος. Διαθέτουν επίσης έναν μηχανισμό, που ονομάζεται" θερμογόνος αναπνοή", και αναπτύσσουν θερμοκρασία μεγαλύτερη από αυτή της ατμόσφαιρας, ικανή να λιώσει τον πάγο και να αναδυθεί το νέο φυτό από το χιόνι ακόμη. Έτσι η πρώιμη αυτή ανθοφορία, με ένα άνθος θερμότερο από τον αέρα, δίνει καταφύγιο σε έντομα για να συναντηθούν και να συνευρεθούν, και παράλληλα να προσφέρουν την υπηρεσία της επικονίασης. Τα συγκεκριμένα άνθη προσφέρουν στέγη, τροφή και μια ζεστή ερωτική φωλιά έναντι πενιχράς αμοιβής και χωρίς να κατηγορηθούν για διευκόλυνση προς αλλότρια ακολασία. (απόσπασμα από το εξαιρετικό βιβλίο του Γ. Μανέτα: Τι θα έβλεπε η Αλίκη στη χώρα των φυτών".

Στην Πιερία και τον Όλυμπο συναντάμαι φυτά που από τον Ιανουάριο έχουν ανθοφορίσει, όπως:Tussilago farfara (βήχιο), Galanthus elwesii (Γάλανθος), Crocus chrysanthus (Κρόκος ο χρύσανθος), Crocus veluchensis( κρόκος ο βελούχιος), Colcicum doerfleri (Κολχικό) κ.α.
Colchicum doerfleri, Όλυμπος

Crocus veluchensis, Όλυμπος.

Crocus chrysanthus, Όλυμπος

Crocus chrysanthus, Όλυμπος

Crocus veluchensis, Όλυμπος.

Galanthus elwesii, Όλυμπος

Galanthus elwesii, Όλυμπος 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου