Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.918 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Mt Olympus wildflower: Tulipa undulatifolia (2)

Tulipa undulatifolia
To είδος αυτό της Τουλίπας έχει καταγραφεί εδώ και μερικά χρόνια και στους πρόποδες του Ολύμπου. Μια σημαντική καταγραφή που βεβαιώνει την εξάπλωση αυτού του είδους και στην Μακεδονία. Μέχρι τώρα ήταν γνωστή η κατανομή σε Πελοπόνησο, Στερεά ελλάδα, Ήπειρο και νησιά Αν. Αιγαίου. Το είδος απειλείται με εξαφάνιση από την υπερβόσκηση και τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Τουλιπομανία
Οι Τουλίπες έγιναν γνωστές στην Ευρώπη το 16ο αι. όταν εισήχθησαν βολβοί αυτού του φυτού από την Οθωμανική αυτοκρατορία στην Ολλανδία. Από το 1593 άρχισε η καλλιέργεια της τουλίπας στην Ολλανδία και εξελίχθηκε σε είδος πολυτελείας.

Όταν αναφερόμαστε στην κρίση της τουλίπας, εννοούμε την κατάρρευση της τιμής της τουλίπας που έλαβε χώρα στην Ολλανδία το Φεβρουάριο του 1637. Της κρίσης προηγήθηκε η ξέφρενη αύξηση των τιμών της τουλίπας κατά τα προηγούμενα έτη, μια περίοδος που ονομάζεται σήμερα ως τουλιπομανία και αποτελεί την πρώτη ευρέως καταγεγραμμένη «φούσκα» στη σύγχρονη ιστορία.
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 1636-37 οι τιμές της τουλίπας ανέβηκαν με ιλιγγιώδη ρυθμό, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσμα την είσοδο στην αγορά κερδοσκόπων που δεν είχαν σκοπό να αγοράσουν πραγματικούς βολβούς, αλλά μόνο να τους μεταπωλήσουν για να αποκομίσουν κέρδος. Η κερδοσκοπία έφτασε στα ύψη με κάποιους βολβούς να αλλάζουν χέρια, στα χαρτιά πάντα, μέχρι και δέκα φορές τη μέρα. Η τιμή ενός βολβού έφτασε να αξίζει όσο οι μισθοί ενός εξειδικευμένου εργάτη για δέκα χρόνια. Κόσμος πουλούσε τις περιουσίες του για την απόκτηση ενός βολβού με σκοπό να τον μεταπωλήσει. Όταν ξαφνικά άρχισαν να ακυρώνονται τα συμβόλαια αγοράς της τουλίπας, άρχισε και η ξέφερνη πτώση της τιμής αφού δεν υπήρχε ζήτηση και όσοι κατείχαν συμβόλαια αγοράς βολβών έχασαν τις περιουσίες τους.
πηγή: http://www.sofokleousin.gr/archives/243822.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Tulip_mania
Tulipa undulatifolia, Olympos 18-4-18

Tulipa undulatifolia, Olympos 18-4-18

Tulipa undulatifolia, Olympos 18-4-18

Tulipa undulatifolia, Olympos 18-4-18


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου