Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.918 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Επιβίωση φυτών: Ηλιοτροπισμός-Θερμογόνος αναπνοή.

Ηλιοτροπισμός-θερμογόνος αναπνοή.
Στην καρδιά του χειμώνα σε μεγάλα υψόμετρα, πολλές φορές πριν ακόμη λιώσει το χιόνι, προβάλλουν μερικά φυτά προς μεγάλη κατάπληξη όλων. Τα φυτά αυτά όχι απλά επιβιώνουν αλλά έχουν προσαρμοστεί στο αφιλόξενο περιβάλλον αναπτύσσοντας μηχανισμούς που τα επιτρέπουν να ολοκληρώνουν με επιτυχία την αποστολή τους που είναι η αναπαραγωγική διαδικασία.
Στις ακραίες καιρικές συνθήκες του χειμώνα αυτά τα φυτά έχουν αναπτύξει ιδιότητες επιβίωσης όπως ο ηλιοτροπισμός και η θερμογόνος αναπνοή.
Ηλιοτροπισμός, είναι μια ιδιότητα που έχουν αναπτύξει τα φυτά μεγάλου υψομέτρου να παρακολουθούν με τα άνθη και τα φύλλα τους την πορεία του ήλιου στη διάρκεια της ημέρας έτσι ώστε να διατηρούν την επιφάνειά τους κάθετη προς τις ηλιακές ακτίνες. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνουν τα φυτά να διατηρούν στην επιφάνειά τους θερμοκρασία μεγαλύτερη των 10 βαθμούς από τη θερμοκρασία του αέρα
Θερμογόνος αναπνοή, είναι ένας μηχανισμός βιοχημικός που χρησιμοποιούν τα φυτά για να ανεβάζουν τη θερμοκρασία του άνθους, να  καταφέρνουν να λιώνουν το χιόνι διατηρώντας θερμοκρασία μεγαλύτερη του αέρα που τα περιβάλλει. Το άνθος συνεχίζει να είναι θερμότερο από τον αέρα προσελκύει και  προσφέρει τροφή και καταφύγιο στα λιγοστά έντομα του χειμώνα, επιτυγχάνοντας την επικονίαση. Η σοφία της φύσης είναι αντικείμενο παρατήρησης και έρευνας των επιστημόνων για την ανακάλυψη εφαρμογών και νέων τεχνολογιών.
Βιβλιογραφία: Γιάννη Μανέτα:Τί θα έβλεπε η Αλίκη στη χώρα των φυτών, Παν. εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2010.
Θερμογόνος αναπνοή: Crocus veluchensis - Όλυμπος

 

Ηλιοτροπισμός: Anemone apennina subsp.blanda.

Θερμογόνος αναπνοή: Crocus chrysanthus- Όλυμπος 

Θερμογόνος αναπνοή: Crocus veluchensis - Όλυμπος

Ηλιοτροπισμός: Crocus chrysanthus- Όλυμπος

Ηλιοτροπισμός: Crocus chrysanthus- Όλυμπος   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου