Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

Digitalis lanata

Digitalis lanata
Φυτώνυμο: Δακτυλίτις, Διγιτάλις η εριώδης, Δακτυλίτιδα η χνουδωτή.
Το γενικό όνομα Digitalis δόθηκε σε αυτό το είδος και τους στενούς συγγενείς του( Digitalis grandiflora, D. laevigata, D.purpurea) από το διάσημο σουηδό φυσιοδίφη Carl Linnaeus στην έκδοση του 1753, Plantarum Species. Το όνομα Digitalis προέρχεται από το λατινικό digitus, το οποίο φυσικά σημαίνει δάχτυλο. Οι Δακτυλίτιδες είναι φυτά τοξικά επειδή περιέχουν δραστήρια αλκαλοειδή δηλητηριώδη. Είναι μεν πολύτιμα σε μικρές δόσεις κατόπιν οδηγίας ιατρού ως καρδιοτονωτικά αλλά, μια ισχυρή δόση μπορεί να είναι θανατηφόρα.( Εικ. φυτολογικό λεξικό Δημ. Καββάδα).
Η Δακτυλίτιδα  καλλιεργείται για τις φαρμακευτικές ιδιότητες και  χρησιμοποείται στην καρδιολογία λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε digoxin. 
Η Digitalis lanata, είναι πολυετές ή διετές φυτό, που φθάνει το 1 μ. ύψος. Τα άνθη είναι ωχροκίτρινα ή τεφροκίτρινα, χνουδωτά και προτιμά ηλιόλουστα μέρη.
Digitalis lanata, Όλυμπος Ιούνιος 2017.

Digitalis lanata, Όλυμπος Ιούνιος 2017.

Digitalis lanata, Όλυμπος Ιούνιος 2017.

Digitalis lanata, Όλυμπος Ιούνιος 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου