Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη, 7 Ιουλίου 2015

Viola delphinantha Boiss.- Βιόλα η δελφινανθής

Viola delphinantha Boiss. - Βιόλα η δελφινανθής

 

Είναι μία πολύ όμορφη και κομψή βιόλα η οποία ανήκει στην οικογένεια Violaceae και ξεχωρίζει από τους επίγειους προς τη βάση, ξυλώδεις βλαστούς της.
Το όνομά της οφείλετε στο μακρύ και στενόμακρο πλήκτρο που φέρει και θυμίζει στο σχήμα, το γνωστό μας δελφίνι.
Τα φύλλα της είναι γραμμοειδή λογχοειδή μήκους 5-12 εκατοστά και τα άνθη της έχουν   ερυθροϊώδες χρώμα με μακρύ ποδίσκο και πλήκτρο. 
Φύεται στα βουνά της Πελοποννήσου, της Κεντρικής και Ανατολικής Ελλάδας. 
Στον Όλυμπο απαντάται συνήθως σε ρωγμές ασβεστολιθικών βράχων σε υψόμετρα σπό 1500 έως 2400 μέτρα, ενώ συμπτωματικά μπορεί να βρεθεί και λίγο χαμηλότερα.  Viola delphinantha Boiss.- Βιόλα η δελφινανθής, Όλυμπος 2015

  Viola delphinantha Boiss.- Βιόλα η δελφινανθής, Όλυμπος 2015
Viola delphinantha Boiss., Όλυμπος 16-7-15

Viola delphinantha Boiss., Όλυμπος 16-7-15
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου