Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015

Jankaea heldreichii (Boiss.) Boiss. - Γιανκέα του Χελδράιχ (3)


Jankaea heldreichii (Boiss.) Boiss. - Γιανκέα του Χελδράιχ (3)

Οικογένεια: Gesneriaceae

 

Ενδημικό του Ολύμπου

                                                  


Η κομψή και όμορφη Γιανκέα του Χελδράιχ είναι ένα από τα σημαντικότερα ενδημικά φυτά του Ολύμπου. Είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του γένους Jankaea (μονοτυπικό γένος) της οικογένειας  των Γεσνεριιδών (Gesneriaceae) και αποτελεί λείψανο της Τριτογενούς περιόδου.

Είναι φυτό πολυετές, χωρίς βλαστό, με απλά γλαυκά φύλλα, τα οποία είναι  χαρακτηριστικά  τριχωτά και σχηματίζουν ρόδακα στη βάση του. Τα ιώδη άνθη του μοιάζουν με καμπανούλες και διαιρούνται σε 4 λοβούς. Ανθίζει μέσα Μαΐου έως αρχές Αυγούστου και φέρει 1-3 άνθη. Απαντάται σε σκιερές, υγρές θέσεις σε ασβεστολιθικούς βράχους συνήθως μεταξύ  700 έως 1400 μέτρων,  αλλά μπορεί να βρεθεί και σε χαμηλότερα ή μεγαλύτερα υψόμετρα.

Είναι σπάνιο, τοπικό, ενδημικό φυτό του Ολύμπου και προστατεύεται από την ελληνική, ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία.Βιβλιογραφία:

Arne Strid , Τα φυτά του Ολύμπου, εκδ. Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής ιστορίας, Aθήνα, 1980.

Βαγγέλης Παπιομύτογλου, Αγριολούλουδα της Ελλάδας, εκδ.  Mediterraneo editions, Αθήνα 2006.

Jankaea heldreichii (Boiss.) Boiss.  -  Γιανκέα του Χελδράιχ, 'Oλυμπος ~900μ.

Jankaea heldreichii (Boiss.) Boiss.  -  Γιανκέα του Χελδράιχ, 'Oλυμπος ~900μ.

Jankaea heldreichii (Boiss.) Boiss.  -  Γιανκέα του Χελδράιχ, 'Oλυμπος ~900μ.


Jankaea heldreichii (Boiss.) Boiss., Όλυμπος 1400 μ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου