Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015

Romulea bulbocodium (L) Sebast & Mauri 1818 - Ρωμουλέα βολβοκώδιος
Ρωμουλέα η βολβοκώδιος - Romulea bulbocodium (L) Sebast & Mauri 1818   (3)

Η Ρωμουλέα η βολβοκώδιος είναι ένα κομψό, βολβόριζο,  μελισσοτροφικό φυτό που μοιάζει με τον κρόκο. Εχει φύλλα γραμμοειδή, αυλακωτά, κυρτά και μακρύτερα από το ανθισμένο στέλεχος. Τα άνθη από το Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο συνήθως είναι λευκοκίτρινα. Κοινό σε όλη την Πιερία από τις παραθαλάσσιες θέσεις μέχρι τα 600 μ. υψόμετρο. Προτιμά άγονες και χέρσες περιοχές κυρίως στους πρόποδες του Ολύμπου.Ρωμουλέα η βολβοκώδιος - Romulea bulbocodium (L) Sebast & Mauri 1818, Πρόποδες Ολύμπου    

 Ρωμουλέα η βολβοκώδιος - Romulea bulbocodium (L) Sebast & Mauri 1818, Πρόποδες Ολύμπου 
Σημ.: Ευχαριστώ θερμά τον Καθηγητή Βοτανολογίας κ.Arne Strid  για την αστείρευτη διάθεσή του για βοήθεια και για τις πολύτιμες συμβουλές του σχετικά με την αναγνώριση των φυτών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου