Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή, 15 Μαρτίου 2015

Iris tuberosa L.- Ερμοδάκτυλος ο κονδυλόριζος

Iris tuberosa L.-Ερμοδάκτυλος ο κονδυλόριζος (2)

Συνώνυμο: Hermodactylus tuberosus (L.) Mill.

Ένα ακόμη πολυετές,μονοκοτυλήδονο της οικογένειας των Ιριδιδών που συγγενεύει με την Ίριδα. Έχει άνθη, κιτρινοπράσινα - κιτρινοκαστανά  με σκούρα βελούδινη υφή στις άκρες των πετάλων και είναι ερμαφρόδιτο φυτό. Είναι αυτοφυές και διάσπαρτο σε όλη την Ελλάδα, σε πετρώδη εδάφη, ακαλλιέργητα χωράφια δίπλα ακόμη και σε δρόμους. 
Το όνομα,  αναφορά στο Ερμής + δάκτυλος αναφέρεται στο σχήμα της κονδυλοφόρου ρίζας ότι δήθεν έχει το σχήμα δακτύλου του Ερμή (Φυτ. Λεξικό Π.Γ.ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ). 
Θα το συναντήσετε σε χαμηλό υψόμετρο ακόμη κι σε μέρη έξω από την Κατερίνη, από το Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο.
 

Iris tuberosa L.- Ερμοδάκτυλος ο κονδυλόριζος, 15-3-2015


Iris tuberosa L.- Ερμοδάκτυλος ο κονδυλόριζος, 15-3-2015

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου