Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014

Primula vulgaris Huds.-Πρίμουλα η κοινή

Primula vulgaris Huds.-Πρίμουλα η κοινή
Συνώνυμα: Primula acaulis (L.) Hill  -  Primula veris var. acaulis L.

Η Πρίμουλα είναι είδος με μεγάλη εξάπλωση σε όλη την Ελλάδα. Είναι ο προάγγελος της Άνοιξης, αφού ανθοφορεί από το Φεβρουάριο μήνα.Ο Heldreich την ονομάζει Πρίμουλα και ο Γεννάδιος Ηρανθές. Το αγγλικό του όνομα primrose, προέρχεται από τις λατινικές λέξεις prima ( πρώτη), και rosa (ρόδο).
Τα τρυφερά φύλλα αλλά και τα άνθη της είναι θαυμάσιο σαλατικό. Στο παρελθόν τα φύλλα και τα άνθη της Πρίμουλα είχαν χρήση φαρμακευτική.

Οι πρίμουλες του Ολύμπου και των Πιερίων ανήκουν στα υποείδη:
Primula vulgaris subsp. vulgaris, είδος με εξάπλωση στη Δυτική και Νότια Ευρώπη.
Primula vulgaris subsp. rubra (Sm.) Arcang., με ρόδινα άνθη, με εξάπλωση σε Βαλκάνια και ΝΔ. Ασία.
 Ένα είδος με λευκά άνθη έχει αναφερθεί ως  subsp.  ingwerseniana
Primula ingwerseniana Harrison , με  αναφορά το ( 1929 ) από τον Peter Ingwersen, (1912-). http://plants.jstor.org/specimen/e00024001?history=true
Primula vulgaris subsp. vulgaris .-Πρίμουλα η κοινή, Πιέρια όρη 9-2-14.

Primula vulgaris subsp. vulgaris -Πρίμουλα η κοινή, Πιέρια όρη 9-2-14. 

Primula vulgaris subsp. vulgaris -Πρίμουλα η κοινή, Όλυμπος 28-2-10 

Primula vulgaris subsp. vulgaris -Πρίμουλα η κοινή, Όλυμπος 5-3-13. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου