Solifugae at Mt Olympus.
Kingdom: animalia, Phylum: arthropoda, Class: arachnida,
Subclass: dromopoda, Order: solifugae
Το όνομα Solifugae προέρχεται από τα λατινικά και σημαίνει "τρέχω μακρυά από τον ήλιο". Τα κοινά τους ονόμαστα είναι camel spider, wind scorpion, jerrymunglum, sun scorpion and sun spider. Η ονομασία τους αυτή οφείλεται στο ότι τα περισσότερα από αυτά ζουν στην έρημο και σε ζεστά μέρη. Παρόλο που φέρουν την ονομασία camel ή sun spider, δεν είναι αράχνες, αλλά ανήκουν σε μία ομάδα που μοιάζει με τις αράχνες και τους σκορπιούς!
Το σώμα τους καλύπτεται από αισθητήριες τρίχες που τους επιτρέπουν να επιβιώνουν στο σκοτάδι. Έχουν δύο ζεύγη μάτια, ένα στο κέντρο και ένα στα πλάγια. Ορισμένα είδη έχουν και ένα τρίτο ζεύγος. Οι χηληκεραίες τους σχηματίζουν ισχυρές δαγκάνες με τις οποίες συλλαμβάνουν τη λεία τους, την οποία καταβροχθίζουν πολλές φορές ζωντανή. Μπορούν να συλλάβουν έως και μικρή σαύρα την οποία θανατώνουν με τα ισχυρά στοματικά τους εξαρτήματα.
Στην Ελλάδα είναι πολύ σπάνια και έχουν βρεθεί έως τις Πρέσπες. H αναγνώρισή τους είναι πολύ δύσκολη.
- Barrussus furcichelis Roewer 1928
- Biton ehrenbergi Karsch, 1880
- Galeodes hellenicus Roewer 1934
- Galeodes graecus C.L. Koch, 1842
- Galeodes ruptor Roewer, 1934
- Galeodes rhodicola Roewer 1941
- Eusimonia nigrescens Kraepelin 1899
- Gluviella rhodiensis Caporiacco 1948
- Gluviopsilla discolor Kraeplin, 1899
- Gluviopsis rufescens rufescens (Pocock, 1897)
Πηγή: http://www.ygeiaonline.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=20639:galevdh
Περισσότερα στο: http://www.camelspiders.org/ και στο:
http://en.wikipedia.org/wiki/Solifugae
Κατατοπιστοκότατο. Έχω βρει μερικά κατακαιρούς στην Ερέτρια στην Ευβοια. Τώρα έχω χρόνια να δω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστούμε Κώστα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο συγκεκριμενο ειδος απανταται ευρυτατα στη Δυτ. Αχαια. Συγκεκριμενα, στο αεροδρομιο Αραξου εμφανιζεται μεγαλος αριθμος με την εναρξη του καλοκαιριου και ιδιαιτερα με την ανοδο της θερμοκρασιας. Δεν τα εχω δει ποτε σε εξωτερικο χωρο,απλα εισερχονται σε στεγασμενους χωρους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν το είδα από κοντά δεν το πίστευα ότι είναι σαν ποντικός σε μέγεθος ....μπρρρρ . Λοιπόν έχει πολλα τέτοια στον Διονυσο Αττικής, κοντά στο μάρμαρα εμένα κ δεν τολμούσα να αφήσω σήτα ανοιχτή. ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέτυχα ένα στα Ροδινά Ζαχάρως Ηλείας!!! Μετά από αρκετό ψάξιμο στο net, είχα βρει και τι ακριβώς είναι!! Κρίμα που δεν υπάρχει κάποια ονομασία στα ελληνικά! Ήταν πολύ τρομακτικό και ενδιαφέρον ταυτόχρονα! Δεν είχα ξαναδεί κάτι παρόμοιο και ας ασχολούμαι από μικρός με έντομα κλπ. Το έβγαλα φωτό και βιντεο και μετά το άφησα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήO πατέρας μου πάντως, όταν σαν πιτσιρικάς πριν από καμιά 30αρια χρόνια του πήγα ένα και τον ρώτησα τι είναι, μου το χαρακτήρισε ως σκορπιό (έχει πλήρη αίσθηση τι πραγματικά είναι ο σκορπιός δεδομένο ότι στην ιδιαίτερη πατρίδα του έχει άπειρους και γενικά έχει πολύ καλή επαφή με τα έντομα και τα αρθρόποδα) Τώρα που διαβάζω τα wind και sun scorpion τον δικαιώνω κάπως. Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι το πως ανοίγει τις σιαγόνες όταν θυμώσει. Κάτι σαν το predator στην ομώνυμη ταινία
Διαγραφή