Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα
Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.918 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.
"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ
Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013
Κυριακή 28 Ιουλίου 2013
Arne Strid, ο βοτανολόγος καθηγητής που ανέδειξε τη χλωρίδα της Ελλάδας!
Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την πρώτη ανάβαση στην κορυφή του Ολύμπου από τον κυνηγό Χρήστο Κάκαλο, τον Φρεντερίκ Μπουασονά, Γαλλοελβετού φωτογράφου και τον Ντανιέλ Μπο-Μποβί, πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών της Γενεύης, το olympolis φέτος, διοργανώνει ένα φεστιβάλ τεχνών, ιδεών, μουσικής, γαστρονομίας και αναμνήσεων του «θεϊκού» βουνού. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αρχίζει την Παρασκευή 2 Αυγούστου μέχρι την Κυριακή 4 Αυγούστου 2013.
Την Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013 και ώρα 19.20΄ στο Αλεξάνδρειο Ίδρυμα Λιτοχώρου θα μιλήσει για τη χλωρίδα του Ολύμπου ο διεθνούς φήμης Σουηδός καθηγητής της συστηματικής βοτανικής του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, βοτανολόγος Prof. emeritus Arne Strid.
"Φυτά του Ολύμπου", ένα βιβλίο σταθμός.
Ο τόμος "Φυτά του Ολύμπου", είναι πρόδρομος της έρευνας της χλωρίδας των ελληνικών βουνών. Με τις περιγραφές, τις κλείδες αναγνώρισης,τις εικόνες, τις πληροφορίες για τους βιότοπους, την εποχή ανθοφορίας και τη γεωγραφική εξάπλωση χιλίων περίπου ειδών δίνει τη δυνατότητα σε όσους θέλουν, να γνωρίσουν λεπτομερειακά τη χλωρίδα του Ολύμπου. Αισθανόμαστε ως συντελεστές του μπλογκ βαθύτατα ευγνώμονες για τον επιστήμονα Arne Strid αφού το έργο του μας βοήθησε να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε την τεράστια χλωριδική αξία του Ολύμπου, μας εμφύσησε την αγάπη για τη φύση και μας βοήθησε να αντλήσουμε το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που δημοσιεύουμε στο floraolympus.blogspot.com


«Για να καταλάβετε την ιδιαιτερότητα της Ελλάδας, στη χώρα σας συναντώνται 6000 είδη φυτών, εκ των οποίων τα 750 είναι μοναδικά, ενώ στη Γερμανία συναντώνται περίπου 3000 είδη» και συνεχίζει... «Πρωτοήρθα στην Ελλάδα το 1964 ως φοιτητής, ύστερα από παρότρυνση καθηγητή μου, ο οποίος μου πρότεινε να μελετήσω τα φυτά στα νησιά των Κυκλάδων, θεωρώντας τα ιδανική περίπτωση για να δω την εξέλιξή τους σε ένα σχετικά απομονωμένο, γεωγραφικά περιβάλλον».
• Flora Hellenica, vol 2, Arne Strid and Kit Tan, A.R.G. Gantner K.G., 2002
The first 2 of a series of 10 volumes to cover the entire Greek flora, with detailed descriptions, identification keys and distribution maps. These first two cover conifers and angiosperms to Crassulaceae (essentially the same families as volume 1 of Flora Europaea).
• Mountain Flora of Greece, vol 2, eds. Arne Strid and Kit Tan, Edinburgh University Press, 1991
Includes nearly all mountain species, with detailed descriptions, including some of those described after Flora Europaea. Some line drawings.