Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.918 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Primula veris L.-Πρίμουλα η εαρινή

Primula veris
Αγγλική ονομασία:Cowslip, Common cowslip
Κοινά ονόματα: Πρίμουλα η εαρινή,πασχαλούδα.
 
Πρίμουλα η εαρινή, συναντάται στον  Όλυμπο και τα Πιέρια συνήθως σε υψόμετρο 800-2300 μ.
Το όνομα "Primula veris",προέρχεται από τις λατινικές λέξεις primus(πρώτος), επειδή ανθίζει νωρίς και "veris" (Άνοιξη). Η περίοδος ανθοφορίας είναι από Απρίλιο μέχρι Ιούλιο, ανάλογα με το υψόμετρο.
Τα άνθη είναι εύοσμα, ζωηρά κίτρινα, με 5 πορτοκαλί κηλίδες στη βάση. Τα φύλλα είναι έμμισχα,ελαφρά χνουδωτά και μεμβρανώδη. Είναι χαρακτηριστικό φυτό των ορεινών λιβαδιών. Ο Κάρολος Δαρβίνος είχε μεγάλο ενδιαφέρον για τις πρίμουλες, γι αυτό έχει αναφερθεί μερικές φορές ως το λουλούδι του Δαρβίνου.Το είδος είναι αντικείμενο επιστημονικής έρευνας.
Η κίτρινη πρίμουλα παρουσιάζει το φαινόμενο της ετεροστυλίας - αυτό σημαίνει ότι διαφορετικά μεμονωμένα φυτά έχουν δύο διαφορετικούς τύπους λουλουδιών. Η επικονίαση μεταξύ διαφορετικών φυτών ενισχύει τη γενετική ποικιλότητα και ερευνάται η βιωσιμότητα και η μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα των φυτών.
Primula veris,Πρίμουλα η εαρινή, Όλυμπος.

Primula veris,Πρίμουλα η εαρινή, Όλυμπος.

Primula veris,Πρίμουλα η εαρινή, Όλυμπος. Ύπερος με ιδιαίτερα μακρύ στύλο, Long-styled pistil) που είναι ορατό και εξωτερικά, και κοντύτερα αρσενικά αναπαραγωγικά όργανα (στήμονες) κρυμμένα στη βάθος της στεφάνης.(https://nurmenukk.ee/sxetika-me-thn-primoyla).

Primula veris,Πρίμουλα η εαρινή, Όλυμπος. Ύπερος με κοντό στύλο, Short-styled pistil) που κρύβεται στο βάθος της στεφάνης και τα μακρύτερα αρσενικά αναπαραγωγικά όργανα (στήμονες) που είναι ορατά από πάνω (σχεδόν εξέχουν).

Primula veris,Πρίμουλα η εαρινή, Όλυμπος.

Primula veris,Πρίμουλα η εαρινή, Όλυμπος.

 

 

Primula veris,Πρίμουλα η εαρινή, Όλυμπος.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου