Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.918 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Silene oligantha Boiss. & Heldr. subsp. oligantha

 

Silene oligantha Boiss. & Heldr. subsp. oligantha

Σιληνή η ολιγανθής, ένα ενδημικό είδος του Ολύμπου. Είναι πολυετές φυτό με ξυλώδη ρίζα. Τα φύλλα είναι πλατιά και σχηματίζουν ρόδακα στη βάση του φυτού. Φύεται σε βραχώδεις θέσεις μεταξύ 900-2100 μ. σπανιότερα μέχρι τα 450 μ.
Πηγή: Τα φυτά του Ολύμπου, Arne Strid, Αθήνα 1980.
Silene oligantha subsp. oligantha, Όλυμπος 27-6-24

Silene oligantha subsp. oligantha, Όλυμπος 27-6-24


Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Lysimachia nummularia

 Lysimachia nummularia

Κοινό όνομα: Λυσιμαχία η ερματική

English name: Moneywort, creeping jenny

Είναι αειθαλές, πολυετές φυτό που εξαπλώνεται με το ριζικό του σύστημα σε υγρές κυρίως περιοχές. Έχει έρπουσα ανάπτυξη με ύψος 5-15 εκ. οι δε εύκαμπτοι βλαστοί ριζώνουν εύκολα με την επαφή τους στο έδαφος. Τα φύλλα του είναι στρογγυλεμένα, σε αντίθετα ζευγάρια και τα άνθη είναι κίτρινα σε σχήμα κυπέλλου. Η λατινική ονομασία nummularia, σημαίνει "σαν νόμισμα" από το σχήμα των φύλλων και με αυτό το χαρακτηριστικό συνδέεται και η αγγλική ονομασία moneywort. Είναι φυτό ανθεκτικό σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ανθοφορεί τους μήνες Ιούνιο-Αύγουστο. Έχει αναπτυχθεί και ως καλλωπιστικό φυτό σε φυτώρια και προτείνεται για εδαφοκάλυψη και στολισμό με άλλα υδροχαρή φυτά.


Lysimachia nummularia, 22-6-24 Όλυμπος

Lysimachia nummularia, 22-6-24 Όλυμπος

Lysimachia nummularia, 22-6-24 Όλυμπος


Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Atlas Of The Hellenic Flora, by Arne Strid

 

Atlas Of The Hellenic Flora

O καθηγητής βοτανολογίας Arne Strid, έχοντας εκδώσει τα βιβλία: Τα φυτά του Ολύμπου (1980), 2 τόμους της Mountain flora of Greece (1986, 1991), 2 τόμους Atlas Of The Aegean Flora( 2016), πρόσφατα εξέδωσε το 3τομο έργο Atlas Of The Hellenic Flora. Το έργο αυτό συνοψίζει περισσότερους από δύο αιώνες χλωριδικής εξερεύνησης της Ελλάδας, στην οποία συμμετείχε ο συγγραφέας τα τελευταία 59 χρόνια. 

Οι τόμοι πρώτος και δεύτερος περιλαμβάνουν λεπτομερείς χάρτες κατανομής για όλα τα είδη αγγειακών φυτών στην Ελλάδα (5.618 χάρτες συνολικά). Οι χάρτες έχουν δημιουργηθεί από τη βάση δεδομένων Flora Hellenica, η οποία ξεκίνησε το 1988 και τώρα περιλαμβάνει περισσότερες από ένα εκατομμύριο γεωγραφικές αναφορές.  Εκτός από κουκκίδες περιέχουν μια σύντομη περιγραφή καθώς και πληροφορίες για την περίοδο ανθοφορίας, το υψόμετρο, τη χορολογία, τη μορφή ζωής και την οικολογία. Ο τρίτος τόμος περιέχει ταξινομικά σχόλια (78 σελίδες), βιβλιογραφία 16.108 τίτλων, παράρτημα φωτογραφίας 268 ολοσέλιδων έγχρωμων πινακίδων (με 12 φωτογραφίες ανά σελίδα) και Ευρετήριο Επιστημονικών Ονομασιών (61 σελίδες).