Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.918 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Cornus mas

Cornus mas
Φυτώνυμο: Κρανιά, κόρνος.
Η κρανιά είναι μακρόβιο φυλλοβόλο δένδρο που φθάνει μέχρι 8 μ. ύψος. Πριν τελειώσει ο χειμώνας Φεβρουάριο μήνα αρχίζει η ανθοφορία με τα βαθυκίτρινα άνθη. Οι πρώτες  αναφορές στο δένδρο και στους καρπούς του γίνονται στον Όμηρο όπου τα κράνια δίδονταν ως τροφή των χοίρων, η δε Κίρκη παρέθεσε στον Οδυσσέα και τους συντρόφους του για  τροφή κράνα και βελανίδια Αναφορές ακόμη υπάρχουν για τη χρήση του ξύλου της κρανιάς στην κατασκευή πολεμικών όπλων, ( ακοντίων, τόξων κλπ.), λόγω της μεγάλης σκληρότητάς του. Το ξύλο της κρανιάς χρησιμοποιείται σήμερα στην κατασκευή μικροαντικειμένων και εργαλείων. Ιδιαίτερα γνωστή είναι η κρανίσια βέργα( που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν από τους δασκάλους για την τήρηση της πειθαρχίας) και η παραδοσιακή γκλίτσα των κατοίκων των ορεινών περιοχών. 
Οι καρποί της κρανιάς χρησιμοποιούνται στην παρασκευή παροδοσιακού ποτού λικέρ, μαρμελάδας και γλυκών. Όλα τα μέρη του φυτού έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή θεραπευτική ως αντιπυρετικά, κατά του κοιλόπονου, σε στομαχικές και εντερικές διαταραχές. Τελευταία μετά από έρευνες έγινε γνωστή η αντιδιαβητική του δράση.Το δένδρο της κρανιάς έχει αποκτήσει εμπορικό ενδιαφέρον και πολλοί καλλιεργητές στρέφονται στην καλλιέργεια του η δε παραγωγή και εμπορία των κράνων προορίζεται για τη μεταποίηση και την παραγωγή προιόντων πλούσια σε αντιοξειδωτικά καθώς και στην παραγωγή φαρμακευτικών συμπληρωμάτων διατροφής.
Βιβλιογραφία: Δ.Σ. Καββάδα, Εικονογραφημένο Βοτανικό-Φυτολογικό Λεξικό
                       Δήμητρα Ζιώγα: Τα είδη του γένους Cornus , στην πρόληψη και θεραπεία του Σακχαρώδη διαβήτη, Ελληνική Εταιρεία Εθνοφαρμακολογίας, Τρίκαλα 2009.
Cornus mas( Κρανιά), Όλυμπος 14-2-14

Cornus mas( Κρανιά), Όλυμπος 14-2-14

Cornus mas( Κρανιά), Όλυμπος 14-7-17

Cornus mas( Κρανιά), Όλυμπος 14-7-17

Cornus mas( Κρανιά), Όλυμπος 14-7-17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου