Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.918 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Mt. Olympus flora: Οι προάγγελλοι της Άνοιξης

Mt. Olympus flora: Herald of Spring
 Οι προάγγελλοι της Άνοιξης


Κάποια  αγριολούλουδα αποφασίζουν πολύ νωρίς, πριν ο χειμώνας μας αφήσει, να ανθοφορίσουν, επειδή η αναπαραγωγική τους διαδικασία, τα εξασφαλίζει απέναντι σε άλλους ανταγωνιστές πριν αρχίσει η έκρηξη ανθοφορίας την Άνοιξη. Αυτά τα φυτά αποτελούν  τους  προάγγελλους της ερχόμενης Άνοιξης. Στην Πιερία και τον Όλυμπο συναντάμε φυτά που πολύ νωρίς από τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο έχουν ανθοφορίσει, όπως:

Tussilago farfara (βήχιο), Galanthus elwesii (Γάλανθοι), Primula vulgaris , Primula vulgaris subsp. rubra (Πρίμουλες), Iris unguicularis (Ίριδες). Crocus chrysanthus (Κρόκοι), Anemone pavonina, Anemone apennina subsp.blanda (Ανεμώνες), Bellevalia hyacynthoides, Romulea bulbocodium...
 Η επιβίωση για οποιοδήποτε οργανισμό και φυσικά ενός φυτού εξαρτάται και από την αντίληψη του περιβάλλοντος. Τα φυτά διαθέτουν φωτοδέκτη (φυτόχρωμα  ονομάζεται) μετρούν το φως και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και αποφασίζουν πότε θα ενεργοποιηθεί  η φύτρωση του σπέρματος. Έχουν ανάγκη τα φυτά να μετρούν το χρόνο. Έτσι επιλέγουν την κατάλληλη εποχή  να πέσουν τα φύλλα πριν έλθει ο βαρύς χειμώνας, να περιέλθει σε λήθαργο το υπόλοιπο φυτό, να ξεκινήσει η νέα ανθοφορία.  Το πετυχαίνουν αυτό μετρώντας καθημερινά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, αντιλαμβάνονται την πρόοδο των εποχών και αποφασίζουν πότε θα ανθίσουν. Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος εκτός από το φως γίνεται αντιληπτή από τα σπέρματα των φυτών για να ξεκινήσει η διαδικασία ανθοφορίας. Αυτή η περίοδος έναρξης ανθοφορίας συντονίζεται με τη δραστηριότητα των επικονιαστών. Θα ήταν πλήρης αποτυχία από αναπαραγωγική άποψη να ανθίσει ένα φυτό πρόωρα σε σχέση με την παρουσία ενός επικονιαστή εντόμου ή πτηνού  ή θηλαστικού. 
 Δεν είναι αυθόρμητη και τυχαία η εποχή της ανθοφορίας.
Τελικά η αμυγδαλιά δεν είναι τρελή, όπως λέει ο λαός μας, γιατί ανθίζει μέσα στη βαρυχειμωνιά, αλλά στην ουσία της είναι λογικότατη. Η αμυγδαλιά ανθίζει νωρίς, επειδή σε σχέση με τα άλλα φυτά έχει «ατελή» άνθη. Αυτό δημιουργεί προβλήματα με την απαραίτητη παρουσία των εντόμων που θα μεταφέρουν τη γύρη από το αρσενικό λουλούδι στο ωάριο του θηλυκού λουλουδιού, για να γίνει η γονιμοποίηση.
Πηγή: Από το βιβλίο του κ.Γιάννη Μανέτα " Τι θα έβλεπε η Αλίκη στη χώρα των φυτών",Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2010. 
Mt. Olympus: Crocus chrysanthus


Mt. Olympus: Galanthus elwesii

Mt. Olympus: Iris unguicularis subsp. carica

Mt. Olympus: Tussilago farfara


Mt. Olympus: Primula vulgaris & Primula vulgaris subsp. rubra.

Romulea bulbocodium

Crocus veluchensis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου