Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου 2014

Viscum album subsp. abietis (Wiesb.) Abrom.- Ιξός ελάτης

Viscum album subsp. abietis (Wiesb.) Abrom.- Ιξός ελάτης

 Συνώνυμα: Viscum austriacum var. abietis Wiesb.


Το υποείδος αυτού του Ιξού παρασιτεί σε έλατα (Abies ssp.). Στον Όλυμπο βρίσκεται  επάνω στη μακεδονική ελάτη( Abies × borisii-regis Mattf.).

Τα άλλα ευρωπαικά είδη Ιξού, που συναντώνται και στην Ελλάδα είναι:
1. Viscum album subsp. album, παρασιτεί σε διάφορα φυλλοβόλλα δένδρα, είδος σπάνιο που συναντάται στα βόρεια της Ελλάδας.
2.  Viscum album subsp. austriacum (Wiesb.) Vollm. , παρασιτεί σε μαύρη πεύκη και σπανιότερα σε λάρικες, ερυθρελάτη (Pinus spp.,Larix sp., Picea sp.).
3. Το τελευταίο υποείδος,Viscum album subsp. creticum, που παρασιτεί επάνω σε Pinus halepensis ssp. brutia και είναι ενδημικό της  Κρήτης.

Viscum album subsp. abietis (Wiesb.) Abrom.,hosted on Abies borisii-regis- Ιξός ελάτης, Όλυμπος

Viscum album subsp. abietis (Wiesb.) Abrom.- Ιξός ελάτης, Όλυμπος

Viscum album subsp. abietis (Wiesb.) Abrom.- Ιξός ελάτης, Όλυμπος

Viscum album subsp. abietis (Wiesb.) Abrom.- Ιξός ελάτης, Όλυμπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου