Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014

Primula vulgaris subsp. rubra (Sm.) Arcang.- Πρίμουλα

 Primula vulgaris subsp. rubra (Sm.) Arcang.-Πρίμουλα

Συνώνυμα: 1. Primula sibthorpii Hoffmanns. 2.Primula vulgaris subsp. sibthorpii (Hoffmanns.) W.W.Sm. & Forrest 3. Primula komarovii Losinsk. 4. Primula acaulis subsp. rubra (Sm.) Greuter & Burdet 5.Primula vulgaris subsp. komarovii (Losinsk.) Fed. 

Η  Primula vulgaris subsp. rubra είναι ένα υποείδος που διαφέρει από τα άλλα υποείδη στο ρόδινο χρώμα των ανθέων. Την έχουμε γνωρίσει και με τα ονόματα  Primula sibthorpii Hoffmanns, όπως και  Primula vulgaris subsp. sibthorpii. Τη συναντήσαμε σε μικρούς πληθυσμούς στην περιοχή του Π. Παντελεήμονα και θεωρούμε πως είναι σπάνιο είδος στον Όλυμπο και κινδυνεύον από την αδικαιολόγητη συλλογή. Ίσως είναι και το βορειότερο σημείο καταγραφής της στην Ελλάδα μέχρι στιγμής.

Οι πρίμουλες( Primula vulgaris) είναι ο προάγγελος της Άνοιξης.Το αγγλικό  όνομα είναι primrose, ή  common primrose ή English primrose

Τα υποείδη της  Primula vulgaris  και η εξάπλωση τους :
Primula vulgaris subsp. vulgaris. Ν.Δ. Ευρώπη,με άνθη κίτρινα.
Primula vulgaris subsp. balearica (Willk.) W.W.Sm. & Forrest. Ενδημική στις Βαλεαρίδες νήσους (στα βουνά της Μαγιόρκα)  με λευκά άνθη.
Primula vulgaris ssp. Heterochroma (Stapf) W.W. Sm. & Forrest., Ν. Κασπία θάλασσα, Αζερμπαιτζάν, Ιράν, με άνθη ρόδινα, μωβ, κόκκινα.
Primula vulgaris ssp. Atlantica (Maire & Wilczek) Greuter & Burdet. ,Μαρόκο και Αλγερία, μοιάζει με την ssp. balearica. 
Primula vulgaris subsp. rubra (Sm.) Arcang.  Βαλκανική χερσόνησο, ΝΔ.Ασία με άνθη ρόδινα έως κόκκινα.

Τα φυτά του Ολύμπου ανήκουν στα είδη:
Primula vulgaris subsp. vulgaris
  Primula vulgaris subsp. rubra (Sm.) Arcang.  και 
Primula ingwerseniana Harrison ,  αναφορά ( 1929 )για  είδος στον Όλυμπο με λευκά άνθη   με καταγραφή από τον Peter Ingwersen,  (1912-).  http://plants.jstor.org/specimen/e00024001?history=true
Primula vulgaris subsp. rubra (Sm.) Arcang., Όλυμπος  400 μ. 5-3-13.
Primula vulgaris subsp. rubra (Sm.) Arcang., Όλυμπος  400 μ. 5-3-13.

Primula vulgaris subsp. rubra (Sm.) Arcang., Όλυμπος  400 μ. 5-3-13.2 σχόλια: