Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013

Plumbago europaea L. - Πλουμβάγο το ευρωπαίο

Plumbago europaea L. 1753- Πλουμβάγο το ευρωπαίο

Συνώνυμο:  Plumbago angustifolia

English name: Common leadwort


Πολυετές φυτό ύψους 30-120 εκατοσταριών με ρόζ άνθη το οποίο φύεται σε ξηρές περιοχές, σε κράσπεδα δρόμων και σε θαμνώνες χαμηλών υψομέτρων. Απαντάται στη περιοχή της Μεσογείου και στην Κεντρική Ασία.  Ανθίζει από τον Μάϊο έως τον Νοέμβριο.
Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος πίστευε πως μπορεί να βοηθήσει στην δηλητηρίαση από μόλυβδο (plumbum σημαίνει μόλυβδος). Προκαλεί σιελόρροια, εμετό και βοηθά στον πονόδοντο, ειδικά το μάσημα της ρίζας. Ολόκληρο το φυτό, αλλά κυρίως οι ρίζες περιέχουν πλουμβαγίνη η οποία έχει δράση αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική, αντιβακτηριακή και  αντιμυκητισιακή.

Plumbago europaea L. 1753 - Πλουμβάγο το ευρωπαίο, Όλυμπος, ~ 400μ., 13-10-2012Plumbago europaea L. 1753- Πλουμβάγο το ευρωπαίο, Όλυμπος, Όλυμπος ~100 μ., 15-10-13
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου