Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου 2013

Vaccinium myrtillus L.- Βακκίνιον το μύρτιλλον

Vaccinium myrtillus L.- Βακκίνιον το μύρτιλλον
English name: Bilberry is a relative of Blueberry, Cranberry and Huckleberry.
Άλλα ονόματα: Μύρτιλλο, φιγγί.

Το μύρτιλλο είναι λείος, πολύ μικρός, φυλλοβόλος θάμνος με μικρούς βλαστούς 10-30 εκ. Ανθίζει Μάιο και Ιούνιο και οι καρποί ωριμάζουν τέλος Ιουλίου. Ο καρπός (γνωστός με το όνομα φιγγί) είναι σφαιρικός με επίπεδη την κορυφή του, πολύ μικρός, φαγώσιμος, με γλυκειά γεύση. Είναι είδος με εξάπλωση σε περιοχές του Β. ημισφαιρίου, κυρίως στα όρη της Σκανδιναβίας και της Κ. Ευρώπης. Στην πατρίδα μας το συναντάμε σε βουνά της Β. Ελλάδας, σε δασικές εκτάσεις στα 1700-2100 μ. και πολύ σπάνια χαμηλότερα μέχρι τα 1100 μ. Στον Όλυμπο έχει βρεθεί σε χαράδρες. 
Τα φύλλα με τις αντισηπτικές ιδιότητες έχουν χρησιμοποιηθεί από αιώνες ως θεραπευτικό αφέψημα για την  αντιμετώπιση της διάρροιας και την ενίσχυση της όρασης. Οι καρποί του μύρτιλλου είναι μια υπέροχη τροφή χρήσιμη για τη φλεβική ανεπάρκεια, την ενίσχυση της μνήμης κ.ά. 
Το φωτογραφήσαμε στα Πιέρια όρη σε δάση μαύρης πεύκης.

Vaccinium myrtillus L.- Βακκίνιον το μύρτιλλον, Πιέρια όρη 1800 μ. 31-8-13

Vaccinium myrtillus L.- Βακκίνιον το μύρτιλλον, Πιέρια όρη 1800 μ. 31-8-13

Vaccinium myrtillus L.- Βακκίνιον το μύρτιλλον, Πιέρια όρη 1800 μ. 31-8-13

Vaccinium myrtillus L.- Βακκίνιον το μύρτιλλον, Πιέρια όρη 1800 μ. 31-8-13

2 σχόλια: