Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου 2013

Parnassia palustris L.- Παρνασσία η ελοχαρής

 

Parnassia palustris L.- Παρνασσία η ελοχαρής  

English name: Grass of Parnassus 

 

Ιδιαίτερα κομψό, πολυετές που φυτό που αποδεικνύει ότι η ομορφιά βρίσκεται στην απλότητα! Έχει ύψος 10-30 εκατοστά και φέρει πενταμερή άνθη με λευκά πέταλα που δίνουν την εντύπωση ότι είναι εύθραυστα! Τα φύλλα στη βάση του φυτού φύονται σε ρόδακα, είναι μακρόμισχα και καρδιοειδή. Ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο.
Απαντάται στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας, από Σκανδιναβία και νότια και ανατολικά προς την  Ισπανία, την Ελλάδα, και στην Εύκρατη Ασία.
Το φυτό έχει φαρμακευτικές στυπτικές, ελαφρώς διουρητικές, ηρεμιστικές, τονωτικές και επουλωτικές ιδιότητες. 

 

 

Παρνασσία η ελοχαρής- Parnassia palustris L - Όλυμπος, 9/2009

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου