Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013

Saponaria officinalis L.

Saponaria officinalis L.- Σαπονάρια η φαρμακευτική

English name: Soapwort, bouncing-bet

Πολυετές φυτό ύψους έως 70 εκ. με όρθιους βλαστούς και αντίθετα εναλλάξ φύλλα, τα οποία έχουν 3 ευδιάκριτες νευρώσεις. Τα άνθη έχουν 5 μεγάλα πέταλα, μήκους 4-8 εκ. λευκού ή ροζ-ρόδινου χρώματος.  Ανθίζει από  Ιούνιο έως Σεπτέμβριο.
Το φυτό αυτό (όπως υποδεικνύει και το όνομά του) μας δίνει ένα απαλό σαπούνι, το οποίο ενδείκνυται για την καταπολέμηση της ακμής και των εκζεμάτων. Παρότι το φυτό είναι τοξικό, χρησιμοποιείται  στη μαγειρική και τα άνθη του μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες.  Η υπερδοσολογία μπορεί να προκαλέσει ναυτία, διάρροια και έμετο. 


Saponaria officinalis L.- Σαπονάρια η φαρμακευτική, Όλυμπος ~ 750 μ., Ιούλιος 2013
 
Saponaria officinalis L.- Σαπονάρια η φαρμακευτική, Όλυμπος ~ 750 μ., Ιούλιος 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου