Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.918 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Solifugae στον Όλυμπο - Solifugae at Mt Olympus


Solifugae at Mt Olympus.

Kingdom: animalia, Phylum: arthropoda, Class: arachnida,

 Subclass: dromopoda, Order: solifugae


Πρόκειται για χερσαίους σαρκοφάγους ζωικούς οργανισμούς με μέγεθος που κυμαίνεται από 1 έως 7 εκατοστά και αποτελούν τάξη των αραχνιδιων, η οποία περιλαμβάνει περίπου 900 είδη. Ανήκουν στα Solifugae τα οποία είναι γνωστά και ως Galeodea (Γαλεώδη)  Solpugida, Solpugides, Solpugae, και  Mycetophorae. 

Το όνομα Solifugae προέρχεται από τα λατινικά και σημαίνει "τρέχω μακρυά από τον ήλιο". Τα κοινά τους ονόμαστα είναι camel spider, wind scorpion, jerrymunglum, sun scorpion and sun spider.  Η ονομασία τους αυτή οφείλεται στο ότι τα περισσότερα από αυτά ζουν στην έρημο και σε ζεστά μέρη.  Παρόλο που φέρουν την ονομασία camel ή sun spider, δεν είναι αράχνες, αλλά ανήκουν σε μία ομάδα που μοιάζει με τις αράχνες και τους σκορπιούς!

Το σώμα τους καλύπτεται από αισθητήριες τρίχες που τους επιτρέπουν να επιβιώνουν στο σκοτάδι. Έχουν δύο ζεύγη μάτια, ένα στο κέντρο και ένα στα πλάγια. Ορισμένα είδη έχουν και ένα τρίτο ζεύγος. Οι χηληκεραίες τους σχηματίζουν ισχυρές δαγκάνες με τις οποίες συλλαμβάνουν τη λεία τους, την οποία καταβροχθίζουν πολλές φορές ζωντανή. Μπορούν να συλλάβουν έως και μικρή σαύρα την οποία θανατώνουν με τα ισχυρά στοματικά τους εξαρτήματα.
Στην Ελλάδα είναι πολύ σπάνια και έχουν βρεθεί έως τις Πρέσπες. H αναγνώρισή τους είναι πολύ δύσκολη. 

Τα είδη που απαντώνται στην χώρα μας (σύμφωνα με τον Καθηγητή Ζωικής Ποικιλότητας του τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Παενπιστημίου Αθηνών, κ. Αναστάσιο Λεγάκι) είναι τα εξής: 




  1. Barrussus furcichelis Roewer 1928
  2.  Biton ehrenbergi Karsch, 1880
  3.  Galeodes hellenicus Roewer 1934
  4. Galeodes graecus C.L. Koch, 1842
  5. Galeodes ruptor Roewer, 1934
  6. Galeodes rhodicola Roewer 1941
  7. Eusimonia nigrescens Kraepelin 1899
  8. Gluviella rhodiensis Caporiacco 1948
  9. Gluviopsilla discolor Kraeplin, 1899
  10. Gluviopsis rufescens rufescens (Pocock, 1897)

 
Αρσενικό Galeodes sp., Λιτόχωρο, Ιούλιος 2013


Αρσενικό Galeodes sp., Λιτόχωρο, Ιούλιος 2012

Αρσενικό Galeodes sp., Λιτόχωρο, Ιούλιος 2013

Αρσενικό Galeodes sp., Λιτόχωρο, Ιούλιος 2012





Γαλεώδη (solifugae· πεπαλ. galeodea). Τάξη αραχνίδιων αρθροπόδων. Περιλαμβάνει περίπου 900 είδη, κατανεμημένα σε 10 οικογένειες, τα οποία συναντώνται κυρίως στην Αφρική, στη δυτική Ασία, στην Αμερική και, σε μικρότερο βαθμό, στη νότια Ευρώπη. Το τριχωτό σώμα τους ποικίλλει σε μήκος, από 1,5-2 εκ. μέχρι 7 εκ., και αποτελείται από τον κεφαλοθώρακα και την κοιλιά, η οποία είναι μαλακή, εύκαμπτη και, σε αντίθεση με τις αράχνες, μεταμερισμένη. Οι χηληκεραίες τους είναι μεγάλες και πολύ ισχυρές, ενώ οι δυνατές ποδοπροσακτρίδες τους καταλήγουν σε μυζητικά όργανα για τη σύλληψη της τροφής. Το πρώτο ζεύγος βαδιστικών ποδιών είναι λεπτό και μακρύ και χρησιμοποιείται ως όργανο αφής, όπως οι κεραίες των εντόμων. Έχουν συνήθως ομοιόμορφο χρώμα, καφέ, ξανθό ή μαύρο.
Τα γ. ζουν κυρίως σε ξηρές και θερμές περιοχές και περιλαμβάνουν τόσο νυχτόβια όσο και ημερόβια είδη· τα τελευταία αναζητούν συνεχώς τη σκιά και κρύβονται κάτω από βράχους, μέσα σε τρύπες ή σε σχισμές. Μετακινούνται με μεγάλη ταχύτητα και δεν διαθέτουν δηλητηριώδεις αδένες ούτε κατασκευάζουν ιστούς. Είναι αποκλειστικά σαρκοφάγα· τρέφονται κυρίως με άλλα έντομα και αραχνίδια τα οποία καταβροχθίζουν με μεγάλη βουλιμία, ενώ ορισμένα μεγαλόσωμα αδηφάγα είδη επιτίθενται ακόμα και σε μικρές σαύρες, ποντίκια και πουλιά. Η αναπαραγωγική διαδικασία τους είναι διαφορετική απ’ ό,τι στα υπόλοιπα αραχνίδια. Το θηλυκό άτομο δεν διστάζει να καταβροχθίσει το αρσενικό αμέσως μετά το ζευγάρωμα. Για τον λόγο αυτόν, το αρσενικό χτυπάει αρχικά το θηλυκό αναισθητοποιώντας το και, αφού βεβαιωθεί ότι βρίσκεται σε κατάσταση λήθαργου, ανασηκώνει ή αναποδογυρίζει το σώμα του με τις χηληκεραίες του. Στη συνέχεια ερεθίζει το θηλυκό, αποθέτει ένα σπερματοφόρο στο έδαφος και χρησιμοποιώντας τις ποδοπροσακτρίδες του, εισάγει το σπέρμα στον κόλπο του θηλυκού, γονιμοποιώντας το. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας απομακρύνεται ταχύτατα. Το θηλυκό εναποθέτει 50-200 αβγά σε τρύπες μέσα στο έδαφος. 
 Πηγή: http://www.ygeiaonline.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=20639:galevdh 
 Περισσότερα στο:  http://www.camelspiders.org/ και στο:
 http://en.wikipedia.org/wiki/Solifugae

 

6 σχόλια:

  1. Κατατοπιστοκότατο. Έχω βρει μερικά κατακαιρούς στην Ερέτρια στην Ευβοια. Τώρα έχω χρόνια να δω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το συγκεκριμενο ειδος απανταται ευρυτατα στη Δυτ. Αχαια. Συγκεκριμενα, στο αεροδρομιο Αραξου εμφανιζεται μεγαλος αριθμος με την εναρξη του καλοκαιριου και ιδιαιτερα με την ανοδο της θερμοκρασιας. Δεν τα εχω δει ποτε σε εξωτερικο χωρο,απλα εισερχονται σε στεγασμενους χωρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν το είδα από κοντά δεν το πίστευα ότι είναι σαν ποντικός σε μέγεθος ....μπρρρρ . Λοιπόν έχει πολλα τέτοια στον Διονυσο Αττικής, κοντά στο μάρμαρα εμένα κ δεν τολμούσα να αφήσω σήτα ανοιχτή. ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πέτυχα ένα στα Ροδινά Ζαχάρως Ηλείας!!! Μετά από αρκετό ψάξιμο στο net, είχα βρει και τι ακριβώς είναι!! Κρίμα που δεν υπάρχει κάποια ονομασία στα ελληνικά! Ήταν πολύ τρομακτικό και ενδιαφέρον ταυτόχρονα! Δεν είχα ξαναδεί κάτι παρόμοιο και ας ασχολούμαι από μικρός με έντομα κλπ. Το έβγαλα φωτό και βιντεο και μετά το άφησα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O πατέρας μου πάντως, όταν σαν πιτσιρικάς πριν από καμιά 30αρια χρόνια του πήγα ένα και τον ρώτησα τι είναι, μου το χαρακτήρισε ως σκορπιό (έχει πλήρη αίσθηση τι πραγματικά είναι ο σκορπιός δεδομένο ότι στην ιδιαίτερη πατρίδα του έχει άπειρους και γενικά έχει πολύ καλή επαφή με τα έντομα και τα αρθρόποδα) Τώρα που διαβάζω τα wind και sun scorpion τον δικαιώνω κάπως. Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι το πως ανοίγει τις σιαγόνες όταν θυμώσει. Κάτι σαν το  predator στην ομώνυμη ταινία

      Διαγραφή