Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2013

Galium anisophyllon Vill.-Γάλλιον το ανισσόφυλλο

Galium anisophyllon Vill.

Κοινά ονόματα: Αγριορρίζαρο, κολλητσίδα

Πολυετές φυτό, κατακείμενο, με αντιλογχοειδή φύλλα και με μικροσκοπικά λευκά  άνθη. Απαντάται στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη, σε χλοώδη τέλματα και σε υγρούς λιθώνες σε μεγάλα υψόμετρα (από 2000 έως 2800 μέτρα). Ανθίζει Ιούλιο έως Σεπτέμβριο. Εμείς το βρήκαμε στο Οροπέδιο των Μουσών και κοντά στο Καταφύγιο Χρηστάκη.

 

 Galium anisophyllon Vill., Όλυμπος, Οροπέδιο Μουσών, Ιούλιος 2012Galium anisophyllon Vill., Όλυμπος, Οροπέδιο Μουσών,  Ιούλιος 2012
 Galium anisophyllon Vill., Όλυμπος, Μικρή Γούρνα, Ιούλιος 2013

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου