Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013

Euphorbia capitulata Rchb.- Ευφορβία η κεφαλανθής

Euphorbia capitulata Rchb.

Συνώνυμα: Diplocyathium capitulatum (Rchb.) Heinr.Schmidt, Euphorbia soliflora Vis. ex Boiss, Tithymalus capitulatus (Rchb.) Soják  

Είδος ευφορβίας το οποίο απαντάται σε μεγάλα υψόμετρα στα βουνά των Βαλκανίων. Είναι πολυετές φυτό με σχετικά σαρκώδη φύλλα, κατακείμενους βλαστούς και πορτοκαλο-κίτρινα άνθη που σχηματίζουν όπως και σε άλλες ευφορβίδες κυάθιο (κύπελλο). Απαντάται σε λιθώνες μεταξύ των 2000 και 2800 μέτρων. Όπως και άλλα είδη της οικογένειας των ευφορβιιδών, έτσι και αυτό θεωρείται τοξικό. O γαλακτώδης χυμός του, ο οποίος είναι δηλητηριώδης, ερεθίζει το δέρμα και τους βλεννογόνους του σώματος.

Euphorbia capitulata Rchb., Όλυμπος ~2500, Μεγάλη Γούρνα,  Ιούλιος 2013.


Euphorbia capitulata Rchb., Όλυμπος, Ζωνάρια ~2700,  Ιούλιος 2012.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου