Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013

Asperula muscosa Boiss. & Heldr.- Ασπερούλα η βρυόμορφος

 Asperula muscosa Boiss. & Heldr.

Ενδημικό του Ολύμπου Η Asperula muscosa Boiss. & Heldr., είναι ένα πολυετές φυτό, με μικρά μονήρη άνθη με λευκή ή κρεμ στεφάνη μήκους έως 4 χιλ. Οι βλαστοί του έχουν μήκος  από  8 - 15 εκ. 
Τα φύλλα του είναι γραμμοειδή, λογχοειδή, τοποθετημένα 6-8 σε σπονδύλους. 
Φύεται σε ξηρές βραχώδεις θέσεις σε δάση μαύρης πεύκης (Pinus nigra), ρόμπολου (Pinus heldreichii) και σπανιότερα ανοιχτά δάση οξιάς (Fagus sylvatica), σε υψόμετρα μεταξύ 1200 και 2000 μέτρων. Ανθοφορεί από τα τέλη Ιουνίου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου. 
Έχει συμπεριληφθεί στο Κόκκινο Βιβλίο ερυθρών δεδομένων των σπάνιων και απειλούμενων φυτών της Ελλάδας, του 1995 αλλά και στον Κόκκινο Κατάλογο Απειλούμενων Ειδών ως "σπάνιο" (Rare) της Παγκόσμιας Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN).
Asperula muscosa Boiss. & Heldr., Ενδημικό του Ολύμπου, Όλυμπος 1200 μ., Ιούλιος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου