Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα, 6 Μαΐου 2013

Ευφορβιίδες (Euphorbiaceae) - Ευφορβία η χαρακίας (Euphorbia characias)

Ευφορβιίδες  - Euphorbiaceae

Η οικογένεια των Ευφορβιιδών είναι μία οικογένεια αγγειόσπερμων δικοτυλήδονων φυτών στην οποία ανήκουν οι γαλατσίδες, τα διάφορα είδη καουτσουκόδεντρου, διακοσμητικά αλλά και φαρμακευτικά φυτά. Περιλαμβάνει πόες, θάμνους ή δέντρα.  Χαρακτηριστικό γνώρισμα της οικογένειας είναι η ύπαρξη στα περισσότερα είδη της οικογένειας γαλακτώδους χυμού,  ο οποίος συνήθως είναι δηλητηριώδης, ερεθίζει το δέρμα και τους βλεννογόνους του σώματος (π.χ στομάχου, εντέρου, μύτης).  Στο γένος Euphorbia οι ταξιανθίες (οι οποίες ονομάζονται κυάθια) είναι πολύ χαρακτηριστικές: τα αρσενικά και τα θηλυκά άνθη είναι προφυλαμγένα μέσα σε δύο βράκτια, τα οποία σχηματίζουν κύπελλο και γι' αυτό και η ταξιανθία ονομάστηκε κυάθιο, από την ομώνυμη αρχαία ελληνική λέξη που σημαίνει ποτήρι/κύπελο. Υπάρχουν πάνω από 1600 είδη ευβορβιιδών στον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα απαντώνται πάνω από 40 διαφορετικά είδη.

 

Ευφορβία η χαρακίας - Euphorbia characias L.

 English name: Mediterranean Spurge

 

Η Ευφορβία η χαρακίας είναι η πιο κοινή από τις ευφορβίες. Φέρει φύλλα γλαυκά, λογχοειδή και επιμήκη. Τα κυάθια είναι ημισφαιρικά και έχει πολλούς όρθιους και ισχυρούς βλαστούς , οι οποίοι στη βάση τους δεν έχουν φύλλα. Το όνομα του είδους, προέρχεται από  τη λέξη χάρακας, που σημαίνει βράχος και αναφέρεται στις βραχώδεις περιοχές που φύεται η Ευφορβία η χαρακίας. 

Ευφορβία η χαρακίας - Euphorbia characias L., Όλυμπος ~700 μ., 2-5-2013


Ευφορβία η χαρακίας - Euphorbia characias L., Όλυμπος ~700 μ., 2-5-2013


Ευφορβία η χαρακίας - Euphorbia characias L., Όλυμπος ~700 μ., 2-5-2013 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου