Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013

Alliaria petiolata (M.Bieb.) Cavara & Grande

Alliaria petiolata (M.Bieb.) Cavara & Grande

English name: Garlic mustard, Garlic Root, Hedge Garlic, Sauce-alone, Jack-in-the-bush, Penny Hedge, Poor Man's Mustard (!)

Διετές φυτό με λευκά άνθη, αποτελούμενα από 4 πέταλα μήκους 30-60 χλσ., και λεπτά φύλλα  τριγωνικώς καρδιοειδή και αδρώς οδοντωτά. Τα βασικά φύλλα του φυτού φέρουν μακρύ μίσχο, ενώ αυτά που βρίσκονται στο ανώτερο τμήμα του φυτού, βραχύ. Απαντάται σε όλη την Ευρώπη μέχρι την Κ. Σκανδιναβία. Είναι κοινό σε φυλλοβόλα δάση και σε σκιερές χαράδρες. Ανθίζει Μάιο - Ιούνιο. Εμείς το βρήκαμε σε υψόμετρο 350 μ. αρχές Απριλίου.  Όλα τα μέρη του φυτού, αλλά ειδικά η λεπτή του ρίζα μυρίζουν έντονα σκόρδο. Τα νεαρά φύλλα χρησιμοποιούνται ως συστατικά σε σαλάτες και σάλτσες (για παράδειγμα στη σάλτσα "πέστο"). Παλαιότερα χρησιμοποιούταν στη φαρμακευτική ως αντισηπτικό και κατά των βρογχικών παθήσεων.

 

Alliaria petiolata (M.Bieb.) Cavara & Grande, Όλυμπος, ~350 μ., 9-4-2013


Alliaria petiolata (M.Bieb.) Cavara & Grande, Όλυμπος ~350 μ.,  9-4-2013

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου