Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή, 3 Μαρτίου 2013

Γάλανθος (Galanthus elwesii Hook. fil.) (3)

Γάλανθος (Galanthus elwesii Hook. fil.),Όλυμπος ΒΔ. πλευρά 900 μ. 1-3-13
 Το όνομα του είδους Galanthus elwesii, δόθηκε από τον Carl Linnaeus το 1735 και προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις γάλα+ ανθός (Galanthus). Έγινε γνωστό μέσω Αγγλίας από τον  Άγγλο  Χένρι Τζον Elwes (16 Μαΐου 1846 - 26 Νοεμβρίου 1922)  (προς τιμήν του οποίου το όνομα  του είδους Galanthus elwesii Hooker fil.).  Ο Χένρι Τζον Elwes ήταν βοτανολόγος, εντομολόγος, συγγραφέας , φυσιοδίφης ,συλλέκτης και ταξιδιώτης. Το 1874 το ανακάλυψε στην Τουρκία. Φεύγοντας από την περιοχή της Σμύρνης φρόντισε να πάρει μαζί του μεγάλη ποσότητα βολβών του Γάλανθου. Οι Άγγλοι ανθοκόμοι εντυπωσιασμένοι από το όμορφο λουλούδι που ανθοφορεί σε περίοδο που σπανίζουν άλλα ανθοφόρα επιδόθηκαν στην ανάπτυξη, προσαρμογή και εμπορική εκμετάλλευση του Γάλανθου.

Πιθανολογείται ακόμη ότι το βότανο με την ονομασία "μώλυ" που έδωσε ο Ερμής στον Οδυσσέα για αντίδοτο στα μαγικά φίλτρα της Κίρκης που μεταμόρφωσαν τους άντρες του Οδυσσέα σε χοίρους μπορεί να ήταν ο γάλανθος.Μόνο δύο φυτά  ταιριάζουν με την περιγραφή του μώλυ από τον Όμηρο, ότι δηλ. διαθέτουν άσπρα άνθη, μαύρη ρίζα και ξεριζώνονται  εύκολα και αυτά είναι ο γάλανθος και ο ελλέβορος. Ο γάλανθος πλησιάζει περισσότερο με την περιγραφή του αφού ξεριζώνεται ευκολώτερα σε σχέση με τον ελλέβορο.
Γάλανθος (Galanthus elwesii Hook. fil.),Όλυμπος ΒΔ. πλευρά 900 μ. 1-3-13

Γάλανθος (Galanthus elwesii Hook. fil.),Όλυμπος ΒΔ. πλευρά 900 μ. 1-3-13

Γάλανθος (Galanthus elwesii Hook. fil.),Όλυμπος ΒΔ. πλευρά 900 μ. 1-3-13

Γάλανθος (Galanthus elwesii Hook. fil.),Όλυμπος ΒΔ. πλευρά 900 μ. 20-2-13
Χάρης εξάπλωσης Galanthus elwesii

Γάλανθος (Galanthus elwesii Hook. fil.),Όλυμπος ΒΔ. πλευρά 900 μ. 1-3-13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου