Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013

Ρωμουλέα η λιναρέσειος & Ρωμουλέα βολβοκώδιος

 Το γένος Romulea ανήκει στην οικογένεια Iridaceae με 90 είδη  και εξάπλωση σε χώρες της Μεσογείου, Δ. & N. Αφρική και Αυστραλία. Τα άνθη τους μας θυμίζουν τους κρόκους. Στην Ελλάδα απαντούν ως αυτοφυή πέντε είδη(Βοτανικό-Φυτολογικό λεξικό Δ.Καββάδα). Στο Ν. Πιερίας έχουμε καταγράψει δύο είδη: Romulea bulbocodium (L.) Sebast. & Mauri και R. lianaresii Parl.

1. Ρωμουλέα η λιναρέσειος-  Romulea linaresii Parl.

Η Ρωμουλέα η λιναρέσειος είναι μια πολυετής μικροσκοπική πόα  με 3-5 φύλλα. Τα άνθη της (περιγόνιο)είναι έντονα ιώδη. Οι στήμονες είναι μακρύτεροι του ύπερου. Είδος που ανθοφορεί από το Μάρτιο-Απρίλιο από τα παραθαλάσσια ακόμη μέρη. Το είδος είναι εξαπλωμένο σε Ελλάδα, Δυτ. Τουρκία, Μάλτα και Σικελία. Το είδος βρίσκεται από το 1997 στην κόκκινη λίστα απειλούμενων με εξαφάνιση φυτών της IUCN(International Union for Conservation of Nature).

Ρωμουλέα η λιναρέσειοςRomulea linaresii Parl.,Γρίτσα Λιτοχώρου, 10-3-13


Ρωμουλέα η λιναρέσειοςRomulea linaresii Parl.,Γρίτσα Λιτοχώρου, 10-3-13


Ρωμουλέα η λιναρέσειοςRomulea linaresii Parl.,Γρίτσα Λιτοχώρου, 10-3-13

  2. Romulea bulbocodium (L.) Sebast. & Mauri

Άλλα ονόματα: κάτσα

Η Ρωμουλέα η βολβοκώδιος είναι ένα πολύ όμορφο βολβώρριζο φυτό που μοιάζει με τους κρόκους. Τα φύλλα είναι γραμμοειδή, αυλακωτά, κυρτά και μακρύτερα από το ανθισμένο στέλεχος. Τα άνθη από το Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο συνήθως είναι λευκοκίτρινα. Είναι μελισσοτροφικό φυτό αφού δίνει καλή γύρη και νέκταρ και γονιμοποιείται με έντομα. Κοινό σε όλη την Πιερία από τις παραθαλάσσιες θέσεις μέχρι τα 600 μ. υψόμετρο. Προτιμά άγονες και χέρσες περιοχές κυρίως στους πρόποδες του Ολύμπου.

Ρωμουλέα η βολβοκώδιοςRomulea bulbocodium,Γρίτσα Λιτοχώρου, 10-3-13


Ρωμουλέα η βολβοκώδιοςRomulea bulbocodium,Γρίτσα Λιτοχώρου, 10-3-13


Ρωμουλέα η βολβοκώδιοςRomulea bulbocodium, Παραλία Κατερίνης, 11-3-13

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου