Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2013

Λώρανθος ο ευρωπαίος- Loranthus europaeus Jacq.

Λώρανθος ο ευρωπαίος- Loranthus europaeus Jacq.
'Αλλα ονόματα: Λατσίνα,Λάσσικα
Συν: Hyphear europaeum Danser is an unresolved name
Inghilterra Yellow mistletoe
"...πιθανώς εις το είδος τούτο αναφέρεται η ιξία του Θεοφράστου(Φυτών ιστορίαι)..." Δ.Σ. Καββάδα, εικ. & βοτανικό φυτολογικό λεξικό, τόμος Ε΄ σελ. 2472

 Ο Λώρανθος ο ευρωπαίος (Loranthus europaeus Jacq.) είναι ημιπαρασιτικό φυτό της ΝΑ Ευρώπης, Ανατολίας και Ν. Ρωσίας.Ο L. europaeus αν και έχει παρόμοια διακλάδωση με τον αειθαλή ιξό (Viscum album) , διαφέρει επειδή είναι φυλλοβόλο είδος, έχει κίτρινους καρπούς, θαμπά καφέ κλαδιά και  αναπτύσσεται επάνω σε κλαδιά δένδρων όπως η οξιά, η φυλλοβόλος δρυς και η καστανιά. Η συχνή εμφάνισή του κυρίως σε δρυς έγινε σύμβολο γνώσης και δύναμης και συνδέθηκε με τους Δρυίδες. Ανθίζει Μάιο-Ιούνιο. Ο καρπός είναι μικρή κιτρινοπράσινη ράγα, αγαπημένη τροφή των πουλιών.
Λώρανθος ο ευρωπαίος- Loranthus europaeus Jacq.,Π. Παντελεήμονας 14-12-14

Λώρανθος ο ευρωπαίος- Loranthus europaeus Jacq.,Π. Παντελεήμονας 14-12-14


Λώρανθος ο ευρωπαίος- Loranthus europaeus Jacq.,Πιέρια όρη, 1000 μ. 3-1-2013

Λώρανθος ο ευρωπαίος- Loranthus europaeus Jacq.,Πιέρια όρη, 1000 μ. 3-1-2013
Λώρανθος ο ευρωπαίος- Loranthus europaeus Jacq.,Πιέρια όρη, 1000 μ. 3-1-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου