Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012

Viscum album subsp. austriacum (Wiesb.) Vollm. , 1753 - Ιξός ο λευκός

Ιξός ο λευκός - Viscum album subsp. austriacum (Wiesb.) Vollm. , 1753
Συν.: Βίσκο το λευκό
Κοινή ονομασία: Γκι, Μελάς, Ελατένιο
Αγγλική ονομασία: European Mistletoe, Common Mistletoe 

"Για να ανοίξει τις πόρτες του κάτω κόσμου, η Περσεφόνη χρησιμοποιούσε το μαγικό κλαρί του Ιξού (Viscum album). Το περίεργο αυτό παράσιτο, το είχαν περιγράψει και οι αρχαίοι με μεγάλη ακρίβεια. Με τους ιξώδεις καρπούς του, ανακατεμένους με μέλι, έφτιαχναν τις ιξόβεργες για να πιάνουν μικρά πουλιά. Το κυνήγι των μικρών πουλιών ήταν στην αρχαιότητα μια αγαπημένη απασχόληση και τροφοδοτούσε την κουζίνα με διαλεχτούς μεζέδες. Στην ιατρική, τον καρπό του ιξού τον θεωρούσαν σαν προσφορά του ουρανού γιατί θεράπευε την επιληψία".
Απόσπασμα από το βιβλίο του  Ελμουτ Μπάουμαν": "Η ελληνική χλωρίδα στο μύθο, στην ιστορία, στη λογοτεχνία". Εκδ. Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, 1993.

Ιξός ο λευκός ( Viscum album subsp. austriacum (Wiesb.) Vollm. ), 1753, Όλυμπος, ~350 μ., 2012.
Ιξός ο λευκός  ( Viscum album subsp. austriacum (Wiesb.) Vollm. ), 1753, Όλυμπος, ~1000 μ., 2012.


Καρπός Ιξού του  λευκού ( Viscum album subsp. austriacum (Wiesb.) Vollm. ), 1753, Όλυμπος, ~ 350 μ., 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου