Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012

Galeruca tanaceti (Linnaeus, 1758)

Leaf beetle - Galeruca tanaceti (Linnaeus, 1758)

Kingdom: Animalia, Phylum: Arthropoda, 
Class: Insecta, Order: Coleoptera,
 Family: Chrysomelidae, Subfamily: Galerucinae, Tribe: Luperini

     Ευδιάκριτο και εύκολα αναγνωρίσιμο στο πεδίο σκαθάρι, μαύρου γυαλιστερού χρώματος και μήκους 6 έως 12 χιλιοστών.  Τα έλυτρα φέρουν μικροσκοπικές λακκούβες. Στο οπίσθιο άκρο τους είναι πλατύτερα - ιδιαίτερα στο θηλυκό, όπου η κοιλιακή χώρα μπορεί να προεξέχει πέρα από τα έλυτρα. Απαντάται σε άκρες δρόμων και χλοώδεις περιοχές. Τρέφεται σε είδη Αχίλλεας και άλλα είδη της οικογένειας των compositae (σύνθετα).
       Έχει αναφερθεί ως ασθένεια-προσβολή της οργανικής ρίγανης στη Κρήτη (E. Roditakis and N. E. Roditakis."First Record of Galeruca tanaceti in Organic Origanum vulgare in Crete", 2006, Phytoparasitica 34(5):486-487).

Leaf beetle - Galeruca tanaceti (Linnaeus, 1758), αρσενικό,  Όλυμπος, Άγιος Ιωάννης, Δεκέμβριος 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου