Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.918 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Χνουδωτές αφίδες (Νεράιδες που πετούν)


  Χνουδωτές αφίδες (Νεράιδες που πετούν)

Kingdom: Animalia, Phylum: Αrthropoda, 
Class: Insecta, Order: Homoptera, Suborder: Sternorrhyncha, 
Superfamily: Aphidoidea, Family: Aphididae, Subfamily: Eriosomatinae

English name: Woolly aphids

Οι χνουδωτές αφίδες (υποοικογένεια: Eriosomatinae) είναι έντομα που προσβάλλουν τα φυτά με απομύζηση των χυμών που τρέφουν τα διάφορα μέρη του φυτού, ή με απομύζηση ουσιών του φυτικού κυττάρου. Παράγουν ένα νηματοειδές κηρώδες λευκό κάλυμμα που μοιάζει με βαμβάκι ή μαλλί. Τα ενήλικα διαθέτουν φτερά και μεταναστεύουν σε νέες περιοχές για να εναποθέσουν τα αυγά τους. Οι προνύμφες σχηματίζουν συχνά μεγάλες μάζες από βαμβάκι στα κλαδιά, για να προστατευθούν από πιθανούς θηρευτές τους. Έρχονται από την Ιαπωνία. Θεωρούνται ασθένεια για τους καλλιεργητές καλλωπιστικών φυτών.
 
Κατά την πτήση τους, τις έχουν περιγράψει και τους έχουν αποδώσει διάφορα ονόματα  και ψευδώνυμα,  όπως "νεράιδες που πετούν", "άγγελοι που πετούν", "μύγες με σχήμα αγγέλου", "χνουδωτοί κοριοί",  "Δον Βασιλικός Κοριός",  "μύγες του Frederick Douglass", "ιπτάμενα ποντίκια", ή "χνουδωτά οπίσθια"! Το πιο αντιπροσωπευτικό όμως είναι το " νεράιδες που πετούν", καθώς όταν τις δει κανείς σε πτήση, με το αργό και επιτόπιο φτερούγισμά τους θυμίζουν πραγματικά, μικροσκοπικές και χαριτωμένες νεράιδες, που έχουν δραπετεύσει μέσα από ένα παραμύθι!
Λόγω της παιχνιδιάρικης εμφάνιση τους, μερικοί γονείς λένε στα παιδιά τους ότι μεταφέρουν τις επιθυμίες,  πως ζουν σε τουλίπες και όπως οι νεράιδες, γεννιούνται κάθε φορά που κάνει κάποιος μια ευχή, πάνω από ένα αγριοραδίκι!

Η φωτογράφησή τους είναι αρκετά δύσκολη, καθώς οι χνουδωτές αφίδες, είναι αεικίνητες και μικροσκοπικές.

Δεν εντοπίζονται εύκολα, αλλά εάν τραβήξουν την προσοχή σας  και συνειδητοποιήσετε τι βλέπετε, θα σας μαγέψουν και θα σας συνεπάρουν!

Αυτό τουλάχιστον συνέβη σε εμάς και αφού αυτές τις ημέρες εμφανίζονται τα ξωτικά και οι νεράιδες, ας τις υποδεχτούμε!!!



Χνουδωτή αφίδα, Όλυμπος, Άγιος Ιωάννης,  Νοέμβριος 2012

Χνουδωτή αφίδα, Όλυμπος, Άγιος Ιωάννης, Νοέμβριος 2012

Χνουδωτή αφίδα, Όλυμπος, Δεκέμβριος 2011


 Χνουδωτή αφίδα, Όλυμπος, Δεκέμβριος 2011



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου