Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012

Βοτανικός περίπατος: Δίον-ρέμα Ορλιάς(Δεκέμβριος 2012)

Βρισκόμαστε στην καρδιά του Χειμώνα ημερολογιακά αλλά κλιματολογικά διανύουμε ένα παρατεταμένο Φθινόπωρο. Στις 26-12-12, δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, διασχίσαμε το μονοπάτι  Άγιος Κωνσταντίνος- καταράκτης Ορλιά. Η πεζοπορία στο καλά διατηρημένο μονοπάτι κράτησε περίπου 1 ώρα και 15΄, η δε απόσταση είναι 2,4 χμ.  Στη διαδρομή συναντήσαμε τα είδη του γένους Ruscus (Ruscus aculeatus και Ruscus hypoglossum) που ανήκουν στην οικογένεια Asparagaceae. Και τα δύο είδη κρατούν ακόμη τους κόκκινους καρπούς και δίνουν ένα χριστουγεννιάτικο τόνο στο χλωμό φθινοπωρινό τοπίο. Είναι εντυπωσιακό ότι οι καρποί βγαίνουν στο μέσο των φύλλων( στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για φύλλα αλλά για δερματώδη κλαδιά- φυλλοκλάδια). Προηγούνται την Άνοιξη τα άνθη και μετά εμφανίζονται οι κερασόμορφοι καρποί.
Ruscus aculeatus( Ρούσκος ο ακιδωτός-λαγομηλιά- κρυφός έρωτας) με τα ακιδωτά φυλλοκλάδια, συνηθισμένο διακοσμητικό είδος.
 Ruscus hypoglossum( Ρούσκος ο υπόγλωσσος) με μεγαλύτερα, σαρκώδη και βαθυπράσινα φυλλοκλάδια.
Άγιος Κωνσταντίνος (Δίον), 26-12-12

Όλυμπος, προς ρέμα Ορλιά, 26-12-12

Όλυμπος(καταράκτης Ορλιά), 26-12-12

Ruscus aculeatus, Όλυμπος (ρ. Ορλιά), 26-12-12

Ruscus aculeatus, Όλυμπος (ρ. Ορλιά), 26-12-12

Ruscus hypoglossum- Όλυμπος(ρ. Ορλιά) 26-12-12

Ruscus hypoglossum- Όλυμπος(ρ. Ορλιά)

Ruscus hypoglossum- Όλυμπος(ρ. Ορλιά) 26-12-12

Ruscus hypoglossum- Όλυμπος(ρ. Ορλιά) 26-12-12


1 σχόλιο: