Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2012

Φυτολάκα η αμερικανική- Phytolacca americana L.

Φυτολάκα η αμερικανική- Phytolacca americana L.
Inghilterra English name: Poke

Η Φυτολάκα είναι θάμνος που φθάνει έως 3 μ. ύψος και απαντάται ως αυτοφυές σε άκρες δρόμων και σε κήπους από τα 0-400 μ. Είναι επιγενές είδος (είδος που εισήχθη από την Αμερική-American pokeweed). 
Το όνομα έχει προέλευση την ελληνική λέξη Phyto(φυτό) και τη λατινική lacca(βαφή). Μέρη του φυτού είναι  τοξικά, ενώ άλλα μέρη είναι φαγώσιμα με κατάλληλη επεξεργασία( οι καρποί καταναλώνονται από τα πτηνά). Ακόμη οι καρποί της Phytolacca americana χρησιμοποιούνται στη βαφική. http://en.wikipedia.org/wiki/Phytolacca_americana
Το είδος το συναντήσαμε στην περιοχή Πλαταμώνα (κοντά στο κάστρο) και Άνω Σκοτίνα.
 
Φυτολάκα η αμερικανική- Phytolacca americana L., Πλαταμώνας 8-10-12
Φυτολάκα η αμερικανική- Phytolacca americana L., Πλαταμώνας 8-10-12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου