Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2012

Dittrichia viscosa (L.) Greuter

Διτριχία η ιξώδης - Dittrichia viscosa (L.) Greuter 

Συνώνυμα: Inula viscosa (L.) Aiton, Cupularia viscosa(L.) Gren. & Godr.
Κοινά ονόματα: Κόνυζα, Κόνυζο, Νεροκόνυζο, Ακονυζία, Ψυλλήθρα

EnglishEnglish name: False yellowhead
(γνωστό και ως Sticky Fleabane, Woody Fleabane και Yellow Fleabane) 

Η Διτριχία η ιξώδης είναι χαρακτηριστικό πολυετές φυτό του Φθινοπώρου. Φύεται σε κράσπεδα, δρόμων, χαντάκια και εγκατελειμμένα χωράφια.  Εχει φύλλα επιμήκη, λογχοειδή και κολλώδη (ιξώδη).  Άνθη κίτρινα, σε πολλές ταξιανθίες. Υψος: 40-125 εκ. Θεωρείται φυτό φαρμακευτικό (διουρητικό, αποχρεμπτικό), βαφικό (δίνει πράσινες αποχρώσεις)  και εντομοκτόνο (κατά την αρχαιότητα για να προστατεύονται οι άνθρωποι από τα κουνούπια αλλά και από τα  άγρια ζώα, την έκαιγαν). Ανθίζει από το τέλος του καλοκαιριού  (Αύγουστο) έως τον Οκτώβριο.


 
Διτριχία η ιξώδης - Dittrichia viscosa (L.) Greuter, Πλάκα Λιτοχώρου, 8-10-2012.

Διτριχία η ιξώδης - Dittrichia viscosa (L.) Greuter, Πλάκα Λιτοχώρου, 8-10-2012.

Διτριχία η ιξώδης - Dittrichia viscosa (L.) Greuter, Πλάκα Λιτοχώρου, 8-10-2012.

Διτριχία η ιξώδης - Dittrichia viscosa (L.) Greuter, Πλάκα Λιτοχώρου, 8-10-2012.

Διτριχία η ιξώδης - Dittrichia viscosa (L.) Greuter, Πλάκα Λιτοχώρου, 8-10-2012.

  
2 σχόλια:

  1. Ένας φίλος κάποτε μου δήλωσε πως το όνομά της θα ταίριαζε περισσότερο σε κάποια ασθένεια παρά σε ένα όμορφο φυτό! Η διτριχία η ιξώδης, με καλωσορίζει πάντα στα πρανή των δρόμων που ανεβαίνουν στα βουνά. Και όταν ο καιρός είναι ζεστός αντιλαμβάνεσαι τα φυτά από μακριά από το τόσο ιδιαίτερο άρωμά τους που διαχέεται στην ατμόσφαιρα. Μπράβο για τις αναρτήσεις και τις φωτογραφίες πολύ διαδεδομένων φυτών όπως η διτριχία και η πικραγγουριά! Μερικές φορές χρειάζεται ενημέρωση για να αντιληφθούμε ακόμα και φυτά απανταχού παρόντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε για τα καλά τα λόγια!! Όσο για τη διτριχία, πραγματικά ακούγεται σαν ασθένεια και μάλιστα βαριά!

      Διαγραφή