Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.918 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Solanum elaeagnifolium

Solanum elaeagnifolium-Ξενικό χωροκατακτητικό είδος
Αγγλική ονομασία: Silverleaf nightshade
Ελληνική ονομασία: Στρύχνον το ελαιαγνόφυλλον
Άλλα ονόματα: σολανό-αγριομελιτζάνα- γερμανός
Βλαβερό ζιζάνιο που έχει χαρακτηριστεί ως εισβολέας, χωροκατακτητικό εις βάρος της αυτόχθονης χλωρίδας.Ένα από τα χειρότερα εισβολικά είδη παγκοσμίως, το οποίο εξαπλώνεται ταχύτατα, εκτοπίζει τα γηγενή είδη και απειλεί προστατευόμενες περιοχές, ενώ η καταπολέμησή του είναι εξαιρετικά δύσκολη
 Στην Ελλάδα το φυτό εντοπίστηκε αρχικά το 1927 στη Θεσσαλονίκη και εισήχθη, πιθανώς από πρόσμειξη σε λιπάσματα ή από εμπορεύματα που προέρχονταν από τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα σήμερα να κατανέμεται σ’ όλη τη χώρα. Η απότομη εξάπλωσή του στα χρόνια της κατοχής του έδωσε την ονομασία "γερμανός".
Είναι είδος δηλητηριώδες, του οποίου όταν οι καρποί φαγωθούν, λόγω των αλκαλοειδών που περιέχουν, προκαλούν γαστρεντερικές διαταραχές και βλάβες στο νευρικό σύστημα. Τα αιγοπρόβατα δείχνουν να μην επηρεάζονται από την τοξικότητα του φυτού.
Στην Πιερία έχει κατακτήσει ακτές, λιβαδικές εκτάσεις και τους πρόποδες του Ολύμπου.
 
Πληροφορίες: http://votaniki.gr/xlorida/eidi/xenika-eidi/solanum-elaeagnifolium/
                       https://el.wikipedia.org/wiki/Στρύχνον_το_ελαιαγνόφυλλον












1 σχόλιο:

  1. Στις πόλεις είναι πιο ανταγωνιστικό και από την κίτρινη ξινίθρα. Το μόνο που του αρκεί είναι το έδαφος να έχει διαταραχθεί μια φορά (εξ ορισμού για παρτέρια πόλεων + χωράφια + γραμμές τραίνων κτλ) για να μπει και να κατακλύσει όλο το χώρο. Αν και δεν απειλεί άμεσα βιοτόπους ενδημικών φυτών, αποτελεί άμεση απειλή για την βιοποικιλότητα σε αγρούς και για τη γεωργία. Είναι λυπηρό ότι το βλέπω ακόμα και στα βραχάκια της Πειραϊκής να εξαπλώνεται, ένα τόσο αντίξοο περιβάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή