Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή, 8 Ιουλίου 2012

Hyoscyamus niger L.- Υοσκύαμος ο μελανός

Υοσκύαμος ο μελανός- Hyoscyamus niger L.
Inghilterra English name: Henbane
Υοσκύαμος, εκ του ύς-υός=χοίρος και κύαμος=κουκί, τροφή των χοίρων.Τα φύλλα και οι σπόροι του φυτού είναι δηλητηριώδη και τοξικά.  Το φυτό παρουσιάζει  φαρμακευτικό ενδιαφέρον...(βοτανολογικό-φυτολογικό λεξικό Δ.Σ. Καββάδα, τ.Η΄σελ. 4018-19).
Επειδή  αυτοφύεται κοντά και σε κατοικημένες περιοχές χρειάζεται προσοχή ώστε τα μικρά παιδιά, που συνηθίζουν να κόβουν αγριολούλουδα, να αποφεύγουν να το αγγίζουν λόγω της επικινδυνότητάς του.
Υοσκύαμος ο μελανός- Hyoscyamus niger L., Όλυμπος 1-7-11

Υοσκύαμος ο μελανός- Hyoscyamus niger L., Όλυμπος 1-7-11

Υοσκύαμος ο μελανός- Hyoscyamus niger L., Όλυμπος 1-7-11

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου