Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2012

Επιπακτίς η μελανέρυθρος-Epipactis atrorubens subsp. subclausa

Επιπακτίς η μελανέρυθρος-Epipactis atrorubens subsp. subclausa
Συν: E. subclausa Robatsch, E. thessala B.& H. Baumann

Φυτό λεπτοφυές, χνουδωτό, με φύλλα βαθιά πράσινα με μοβ ανταύγιες. Στο πάνω μέρος του βλαστού φέρει μονόπλευρη ταξιανθία και άνθη ερυθρά. Ανθοφορεί αρχές Ιουλίου σε υψόμετρο περίπου 1000 μ. Μεμονωμένα φυτά του είδους εντοπίσαμε στον Όλυμπο σε άκρες μονοπατιών και δασικών δρόμων

Epipactis atrorubens subsp. subclausa,Όλυμπος (Σταυρός) 4-7-12

Epipactis atrorubens subsp. subclausa,Όλυμπος (Σταυρός) 13-7-12

Epipactis atrorubens subsp. subclausa,Όλυμπος (Σταυρός) 13-7-12

Epipactis atrorubens subsp. subclausa,Όλυμπος (Σταυρός) 13-7-12

2 σχόλια:

 1. Όποιος τριγυρίζει στα σοκάκια των θεών, ανακαλύπτει τις ψηφίδες της Ομορφιάς που μας έλειψε.
  Η Ελλάδα δεν είναι μύθος.
  Η Ελλάδα είναι Ιδέα..
  Μύρισα τα λουλούδια σας και μέθυσα από τα χρώματα τους!
  Μπράβο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το σχόλιό σας έχει τη δύναμη του ποιητικού λόγου που δημιουργεί εικόνες και συναισθήματα, όπως και η ιστοσελίδα σας! Ευχαριστούμε πολύ!

   Διαγραφή