Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη, 5 Ιουνίου 2012

Τσάι του βουνού- Sideritis scardica Griseb.

Σιδερίτις (Τσάι του βουνού)- Sideritis scardica Griseb.

Το γένος siderites περιλαμβάνει πολλά ποώδη πολυετή φυτά με πιο γνωστό σε όλους μας το "τσάι του βουνού". Οι ανθοφόροι βλαστοί είναι απλοί με λογχοειδή φύλλα και στην κορυφή σχηματίζεται ο ανθοφόρος στάχυς. 
 Το ρόφημα με τσάι του βουνού είναι αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων, γι αυτό πολλοί επιδίδονται στην εμπορική του εκμετάλλευση. Η πρώιμη συλλογή των ανθοφόρων βλαστών το καλοκαίρι πριν ωριμάσουν τα άνθη καταστρέφει το φυτό που δεν προλαβαίνει να δημιουργήσει σπόρους για την εξάπλωσή του. Σταδιακά το φυτό απειλείται με εξαφάνιση, όταν ξεριζώνεται με τις ρίζες. Ανθίζει τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο, σε ξηρές πετρώδεις θέσεις του Ολύμπου από τα 1000- 2300 μ. Θα  συναντήσουμε σπάνια και τυχαία πιο χαμηλά μεμονωμένα άτομα στις χαράδρες παπα ρέμα- Ενιππέας- Άγιο Διονύσιο.
 Εάν η συνείδησή σας σας ελέγχει μυρίστέ το, φωτογραφίστέ το και αφήστέ το να ωριμάσει. Έτσι υπάρχει πιθανότητα να πλλαπλασιαστεί. Εάν πάλι αφού δε σας βλέπει κανείς δεν μπορείτε να αντισταθείτε στην ευκαιρία, τουλάχιστον κόψτε 1-2 ανθοφόρους βλαστούς και μην ξεριζώσετε όλο το φυτό εξαφανίζοντάς το δια παντός. 
Τσάι του βουνού- Sideritis scardica Griseb.,Όλυμπος 3-6-12

Τσάι του βουνού- Sideritis scardica Griseb.,Όλυμπος 800 μ.(κρεβάτια Βροντούς) 3-6-12

Τσάι του βουνού- Sideritis scardica Griseb.,Όλυμπος 900 μ.  3-6-12

Τσάι του βουνού- Sideritis scardica Griseb.,Όλυμπος 900 μ.( μοναδικό φυτό πριν το Σταυρό) 3-6-12
Τσάι του βουνού- Sideritis scardica Griseb.,Όλυμπος 2100 μ,  24-7-07

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου