Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο, 2 Ιουνίου 2012

Χελιδόνιο το μέγα- Chelidonium majus L.

Χελιδόνιο το μέγα- Chelidonium majus L.
Άλλα ονόματα: Χελιδονόχορτο
Είναι πολυετές, ποώδες φυτό με εύθραυστους βλαστούς και φτάνει σε ύψος τα 80 εκατοστά. Το φυτό ανθίζει από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο. Φυτρώνει σε όλη την Ευρώπη και είναι πολύ κοινό σε υγρούς τόπους, παλιούς τοίχους σπιτιών, ερείπια , βράχους. Στο δάσος σε σκιερές θέσεις, στις παρυφές των δασών με μαλακό χώμα από τα 300-1200 μ.
Μόλις σπάσουν οι μίσχοι και τα κοτσάνια των φύλλων του χελιδόνιου βγαίνει μια σταγόνα ενός πορτοκαλί υγρού με βακτηριοκτόνες ιδιότητες επειδή περιέχει αλκαλοειδή.Επειδή ο χυμός είναι δηλητηριώδης  χρησιμοποιείται  εξωτερικά  για να θεραπεύσουνε  κάλους, μυρμηγκιές, ελιές κ.λ.π,  την τριχοφυτία (μυκητώδη μόλυνση του δέρματος). 
Το βότανο δρα ως αντισπασμωδικό, χολαγωγό, αναλγητικό, καθαρτικό και διουρητικό. Ως ομοιοπαθητικό φάρμακο χρησιμοποιείται σε διαταραχές του ήπατος, χολολιθιάσεις  και χολοκυστίτιδα όλα αυτά βέβαια με την επίβλεψη ομοιοπαθητικού ιατρού.Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται η ρίζα, τα φύλλα και τα άνθη.


Βιβλιογραφική αναφορά:

Arne Strid, Φυτά του Ολύμπου, εκδ. Μουσείο Γουλανδρή Φυσ. Ιστορίας, Αθήνα 1980.
 ΝΙCO VERMEULEN, Εγκυκλοπαίδεια των βοτάνων,εκδ. ΚΑΡΑΚΩΤΣΟΓΛΟΥ, Αθήνα 2004
 Δημητρίου Σ. Καββάδα, Εικονογραφημένο Βοτανικό -Φυτολογικό Λεξικό, εκδ. ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ
Χελιδόνιο το μέγα- Chelidonium majus L., Όλυμπος, 1-6-12

Χελιδόνιο το μέγα- Chelidonium majus L., Όλυμπος, 1-6-12

Χελιδόνιο το μέγα- Chelidonium majus L., Όλυμπος, 1-6-12

Χελιδόνιο το μέγα- Chelidonium majus L., Όλυμπος, 1-6-12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου