Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή, 10 Ιουνίου 2012

Βοτανικός περίπατος στην Άνω Σκοτίνα: Βοτανικός παράδεισος

Αρχές Ιούνη,ανηφορίσαμε από τη Σκοτίνα για την Άνω Σκοτίνα, ακολουθώντας έναν δρόμο που στο μεγαλύτερό του τμήμα έχει ασφαλτοστρωθεί. Η περιοχή είναι κατάφυτη από καστανιές όπως και όλος ο Αν. Όλυμπος. Διασχίζοντας το δάσος και κάνοντας στάσεις κατά διαστήματα με ευκολία μπορέσαμε να διακρίνουμε και να εντοπίσουμε δεκάδες ανθισμένα αγριολούλουδα. Από τα πιο ενδιαφέροντα και λιγότερο γνωστά είναι και αυτά που φωτογραφήσαμε:
Anacamptis pyramidalis, Limodorum abortivum, Serapias bergonii, Platanthera chlorantha, Dactylorhiza saccifera, Campanula sprunerana, C. persicifolia, C. lingulata, Calystegia sepium, Doronicum orientale, Fragaria vesca, Lychnis coronaria, Nigella damascena,Dianthus armeria, D. corymbosus, Epipactis helleborine, Hypericum perforatum, Thymus capitatus, Digitalis grandiflora, Mellitis melissophyllum,Melissa officinalis, Tragopogon porrifolius,Cephalanthera longifolia, C. rubra κ.ά.
Anacamptis pyramidalis, 8-6-12

Calystegia sepium, 8-6-12

Campanula persicifolia, 8-6-12

Cephalanthera rubra, 8-6-12

Cistus creticus, 8-6-12


Dactylorhiza saccifera var. alba, 8-6-12

Dactylorhiza saccifera , 8-6-12

Dianthus corymbosus, 8-6-12

Epipactis helleborine, 8-6-12

Fragaria vesca, 8-6-12

Hypericum perforatum 8-6-12

Limodorum abortivum 8-6-12

Lychnis coronaria, 8-6-12

Lysimachia punctata, 8-6-12

Mellittis melissophyllum, 8-6-12

Neottia nidus-avis, 8-6-12

Platanthera chlorantha, 8-6-12

Tragopogon porrifolius, 3-5-12

1 σχόλιο: