Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012

Atropa belladonna L.

Άτροπος η μπελλαντόνα-Atropa belladonna L.

Ένα εξαιρετικά δηλητηριώδες φυτό( όλα τα μέρη του φυτού) με ναρκωτικές ιδιότητες. Η ονομασία του " Άτροπος" έχει το όνομα μιας από τις τρεις μοίρες που έκοβε το νήμα της ζωής. "Μπελλαντόνα", που σημαίνει ωραία κυρία αφού το εκχύλισμα από το χυμώδη καρπό χρησιμοποιείτο το μεσαίωνα από τις κυρίες ως διασταλτικό της κόρης των οφθαλμών, που τόνιζε τη γυναικεία ομορφιά.
Δυνατή πολυετής πόα. Μοιάζει με θάμνο από μακριά.Τα φύλλα της είναι μεγάλα με μίσχο. Τα άνθη είναι ιώδη, καστανά και μετά την πτώση τους σχηματίζεται καρπός σφαιρική ράγα πράσινη που με το χρόνο γίνεται μαύρη. Στον Όλυμπο τη συναντήσαμε τέλη Ιουνίου. Συνήθως βρίσκεται στα 700- 1800 μ. υψόμετρο. 
Άτροπος η μπελλαντόνα-Atropa belladonna L., Όλυμπος 24-6-12

Άτροπος η μπελλαντόνα-Atropa belladonna L., Όλυμπος 24-6-12

Άτροπος η μπελλαντόνα-Atropa belladonna L., Όλυμπος 24-6-12
Άτροπος η μπελλαντόνα-Atropa belladonna L.,καρπός 26-10-12
Άτροπος η μπελλαντόνα-Atropa belladonna L.,καρπός 26-10-12

Άτροπος η μπελλαντόνα-Atropa belladonna L., Όλυμπος 24-6-12


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου