Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη, 2 Μαΐου 2012

Βαλεριάνα του Διοσκουρίδη-(Valeriana dioscoridis Sibth. & Sm. )

Βαλεριάνα του Διοσκουρίδη-Valeriana dioscoridis Sibth. & Sm. 
 
Η Βαλεριάνα είναι πολυετές φυτό με δυνατό, όρθιο βλαστό και φύλλα πτεροσχεδή.Τα ανώτερα φύλλα είναι γραμμοειδή. Στην κορυφή του βλαστού σχηματίζουν σκιάδιο άνθη ρόδινα ή λευκά.
Είναι είδος κοινό σε όλη την Ελλάδα και γνωστό με τα ονόματα αγριοζαμπούκος, βαλεριανα μυριστική και πιθανώς η ορεινή νάρδος του Διοσκουρίδη. Στον Όλυμπο είναι σε βραχώδεις θέσεις σε υψόμετρο 600-900 μ.
 Ο Πεδάνιος Διοσκουρίδης (40-90 μ.Χ.) ήταν σημαντικός γιατρός, φαρμακολόγος και βοτανολόγος από την Ανάζαρβο της Κιλικίας, γνωστός για το πεντάτομο έργο του «Περί ύλης ιατρικής», με τη μεγαλύτερη επιρροή στη φαρμακολογία μέχρι το 1600 μ.Χ.. Η επιστημονική προσφορά του θεωρείται εφαμιλλη με εκείνη του Θεόφραστου στη βοτανική.

Αναφορά:

Δημητρίου Σ. Καββάδα, Εικονογραφημένο Βοτανικό -Φυτολογικό Λεξικό, εκδ. ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ
 http://el.wikipedia.org/
Βαλεριάνα του Διοσκουρίδη, Όλυμπος,22-4-07

Βαλεριάνα του Διοσκουρίδη, Όλυμπος,22-4-07

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου