Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012

Silene vulgaris (Moench) Garcke -Σιληνή η κοινή

 Silene vulgaris (Moench) Garcke-  Σιληνή η κοινή

 Inghilterra English name: Bladder campion

H πιο συνηθισμένη Σιληνή που είναι διεσπαρμένη από χαμηλά (σε ακαλλιέργητα χωράφια) μέχρι τα 2700 μ. σύμφωνα με τη βιβλιογραφία. Είναι πολυετής πόα, με αρκετούς ανιόντες ανθοφόρους βλαστούς. Τα φύλλα της είναι ωοειδή σχεδόν λεία. Τα άνθη κρεμαστά με διογκωμένο τον κάλυκα σαν κύστη.
 Είναι πολύμορφο είδος με εξάπλωση σε όλη την Ευρώπη.  Είναι κοινότατο σε όλη την Ελλάδα με τα ονόματα: στρουθί (Κύπρος), φουσκούδι (Λήμνος), φούσκα (Μάνη), κουκάκι (Ζάκυνθος). Πιθανώς η μήκων Ηρακλεία του Θεόφραστου και μήκων αφρώδης του Διοσκουρίδη. Ανθίζουν ανάλογα με το υψόμετρο από το Μάιο μέχρι τον Αύγουστο. Το είδος με τα μεγάλα φύλλα είναι συνηθισμένο μεταξύ 500-1100 μ. Το φωτογραφήσαμε στους πρόποδες του Ολύμπου, στην περιοχή Παπα-ρέμα, στα "Πριόνια" και στην Άνω Μηλιά.
Σιληνή η κοινή- Silene vulgaris (Moench) Garcke, Όλυμπος, 4-6-06

Σιληνή η κοινή- Silene vulgaris (Moench) Garcke, Όλυμπος, 10-5-12

Σιληνή η κοινή- Silene vulgaris (Moench) Garcke, Όλυμπος, 10-5-12

Σιληνή η κοινή- Silene vulgaris (Moench) Garcke, Όλυμπος, 5-6-09

Χάρτης εξάπλωσης: Σιληνή η κοινή- Silene vulgaris (Moench) Garcke

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου