Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή, 20 Μαΐου 2012

Jankaea heldreichii (Boiss.) Boiss.: ενδημικό του Ολύμπου

Η Jankaea heldreichii (Boiss.) Boiss. 

Η Γιαγκέα είναι  ποώδες, πολυετές φυτό, ενδημικό του Ολύμπου. Τα φύλλα είναι απλά και σχηματίζουν ρόδακα στη βάση, καλύπτονται δε από πυκνές, μακριές και μαλακές τρίχες. Οι βλαστοί είναι άφυλλοι, με 1-3 άνθη. Φυτρώνει πάνω σε σκιερές σχισμές ασβεστολιθικών βράχων, σε υψόμετρα μεταξύ 400 και 1400 μέτρων. Τα είδη της οικογένειας Γεσνεριίδες, 5 ευρωπαικά είδη( 4 στη Βαλκανική και 1 στα Πυρηναία) έχουν περιωρισμένη εξάπλωση και είναι λείψανα της τριτογενούς, περιόδου των παγετώνων. 

Με αφορμή την πεζοπορία στις 10-5-12 και στις 19-5-12 στο ρέμα Παπά δημοσιεύουμε τις φωτογραφίες με το φυτό σε ανθοφορία. http://www.panoramio.com/photo/53077785
 Βιβλιογραφική αναφορά:
Tutin T. G. et al.,  Flora Europaea, edition 2, vol 1, 1993.
Strid Arne,Τα φυτά του Ολύμπου, έκδοση Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής ιστορίας, 1980.
Π.Γ. Γεννάδιος,Λεξικό φυτολογικό, Αθήναι, 1914
Δ.Σ. Καββάδας, Βοτανικόν-Φυτολογικόν Λεξικόν, Αθήναι,1956
Jankaea heldreichii (Boiss.) Boiss.,Όλυμπος (Παπα-ρεμα) 10-5-12

Jankaea heldreichii (Boiss.) Boiss.,Όλυμπος (Παπα-ρεμα) 10-5-12

Jankaea heldreichii (Boiss.) Boiss.,Όλυμπος (Παπα-ρεμα) 10-5-12

Όλυμπος (Παπα-ρεμα) 19-5-12

Jankaea heldreichii (Boiss.) Boiss.,Όλυμπος (Παπα-ρεμα) 19-5-12

Jankaea heldreichii (Boiss.) Boiss.,Όλυμπος (Παπα-ρεμα) 19-5-12Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου