Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη, 9 Μαΐου 2012

Βούγλωσσο το κυανοπόρφυρο- Buglossoides purpuro-caeruleum

Βούγλωσσο το κυανοπόρφυρο - Buglossoides purpuro-caeruleum (L.) Johnston

Είναι πολυετές φυτό με πολλούς λεπτούς, αδύνατους βλαστούς μήκους 30-70 εκ. Όλο το φυτό φέρει μικρές τρίχες. Τα φύλλα είναι λογχοειδή. Κάθε βλαστός έχει 2-3 ταξιανθίες με 3-8 άνθη. Η στεφάνη στα άνθη είναι χνουδωτή, πορφυρή και το άνθος λαμπρό μπλε. Ανθίζει Μάιο και Ιούνιο και είναι διεσπαρμένο από τα 200- 900 μ.
Βούγλωσσο το κυανοπόρφυρο, Όλυμπος 8-5-06

Βούγλωσσο το κυανοπόρφυρο, Όλυμπος 8-5-06

Βούγλωσσο το κυανοπόρφυρο, Όλυμπος 30-4-12

1 σχόλιο:

  1. Να ευχαριστήσω τον αγαπητό λάτρη και θιασώτη της ελληνικής χλωρίδας http://rosa-sempervirens.blogspot.gr/ για την παρατήρηση στη διόρθωση του ονόματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή